Zavargások és bombázások a palesztin fiú halála után

Egyre feszültebb a helyzet Izraelben, miután előkerült a szerdán elrabolt palesztin fiú holtteste. Szinte folyamatosak az összecsapások Kelet-Jeruzsálemben, miközben az izraeli légierő légicsapásokat hajtott végre és a Hamász is rakétákat lőtt ki a Gázai-övezetből. Mindkét politikai vezetés figyelmeztette a saját szélsőségeseit, hogy ne vegyék kezükbe az igazságszolgáltatást. 

A 16-éves Mohammed Abu Khudair elrablása és meggyilkolása alaposan felszította az indulatokat Izraelben. A fiatalember rokonai beszámoltak az emberrablás körülményeiről, amelyet fel is vett ez közelben lévő biztonsági kamera. “Az áruház előtt ült, amikor ketten odamentek hozzá, hogy útbaigazítást kérjenek. Amíg beszéltek hozzá, egy közelítette meg őket, amelyben a harmadik emberrabló volt. Azok ketten belökték a kocsiba a tinédzsert, aki gyönge testalkatú, nem tanúsított ellenállást. Elrabolták. A közelben lévő fiatalok látták, hogy mi történt, és üldözőbe vették az autót, de az áthajtott a piroson, és eltűnt” – nyilatkozta az áldozat egyik rokona. A 16 éves fiú holtestét az erdőben felgyújtva találták meg. Hivatalosan nem tudni, hogy etnikai indíttatású gyilkosságról van-e szó, egyelőre még tart a nyomozás. 

Azonban a palesztinok szerint ez válasz volt a három elrabolt zsidó fiú meggyilkolására, s Khudair halála nem más, mint a zsidó szélsőségesek műve, akik a három zsidó fiatal temetésén vérbosszút esküdtek. A palesztin elnök, Mahmúd Abbász, szintén a szélsőséges zsidó telepeseket okolta a történtekért, s felszólította az “izraeli igazságszolgáltatás teljes erővel sújtson le a gyilkosokra.”

Szerdán Kelet-Jeruzsálemben több órás összecsapás zajlott a palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők között. Az izraeli biztonsági erőkre köveket, Molotov-koktélokat és téglákat dobáltak, amelyre a hatóságok könnygázzal és gumilövedékekkel reagáltak. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította mindkét oldal szélsőségeit, hogy ” ne vegyék kezükbe az igazságszolgáltatást.”

Közben folyamatosan lövi egymást a Hamász és az Izraeli Védelmi Erők (IDF). Tegnap éjjel a Gázai övezetből mintegy harminc rakétát lőttek izraeli terültekre, ezek közül az egyik egy lakóházba csapódott be a dél-izraeli Szderót városban. Sérültek nincsenek, csak anyagi károk keletkeztek.  Korábban az izraeli légierő tizenöt célzott csapást hajtott végre gázai katonai célpontok ellen. Palesztin források szerint legalább tízen megsebesültek a támadásban. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez