Fölényes győzelem a fővárosban

Shinzo Abe japán kormányfő pártja magabiztosan győzött a tokiói önkormányzati választáson.

A 127 képviselői helyből 82-t szereztek meg a kormánykoalíciót alkotó pártok. Abe liberális demokratái közül 59-en kerültek be, 23 helyet a partner Új-Komeito Párttal együtt szereztek meg. A tokiói prefektúra 13 milliós, tehát a választás eredményéből már le lehet vonni bizonyos következtetéseket. Shinzo Abe ezt a voksolást voltaképpen a júliusban sorra kerülő szenátusi választás főpróbájának tekintette.

A felsőházban még az ellenzék van többségben, és ez az együttélés azért valamelyest korlátozza a kormány cselekvési terét. De amit Shinzo Abe eddig tett, azzal elnyerte a közvélemény támogatását. A merész gazdaságélénkítő program eddig bejött, lendületet kapott az export és nőtt a hazai kereslet is. Így Japán újra növekedési pályára állhat, annak ellenére, hogy kolosszális méretű a költségvetési deficit.

De ez Japánban nem olyan jellegű probléma, mint például az Európai Unióban. Shinzo Abenak tehát minden esélye megvan arra, hogy a szenátusi választások megnyerése után folytathassa eddigi politikáját, sőt még merészebb lépéseket is megtehet. Például napirendre tűzheti az erősen pacifista japán alkotmány módosítását is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez