“Te mit tennél?” Izraeli tweet sokkolja a londoniakat

Vitatott üzenetet küldött szét Angliában Twitteren az Izraeli Védelmi Erők. A hozzá mellékelt photo-shoppolt képen rakéták záporoznak a brit parlamentre, a Westminsterre. Ez a tweet az újabb hajtása annak a propagandaharcnak, amelyben a gázai konfliktus résztvevői a maguk oldalára próbálják állítani a közvéleményt.

“A Hamasz terroristái most lőttek ki rakétákat Izrael déli és középső részére. Mit tennél, ha a Te otthonodat támadnák?”. Ezt kérdezi az izraeli hadsereg. És, hogy a londoniak el tudják képzelni a választ, mellékel is egy számítógépen szerkesztett képet, amelyen rakéták közelednek a Temze felől a Westminsterhez, egy már be is csapódott a tetőbe.

Az üzenet része annak az információs háborúnak, amelyet a közösségi médiában vívnak a gázai konfliktus résztvevői. Mindkét oldal a maga igazáról próbálja meggyőzni a világot, olyan hashtagek alatt, mint #GazaUnderAttack, illetve #IsraelUnderFire. Rengeteg kép jelent meg halálról és pusztításról, a többségük Gázában készült, ahol már csaknem 600 ember lett a több mint két hete folyó bombázások, illetve szárazföldi támadások áldozata. Izrael 27 katonát és két civilt veszített.

Az IDF tweetje minden bizonnyal a szárazföldi hadművelet bírálóinak szól, hisz Izrael a rakétatámadások leállításával indokolja a műveletet. Sokan kritizálják azonban azért, hogy “aránytalan” erőt vet be. A hét végén 15 ezer ember vonult Londonban a kormányfőnek otthont adó Downing Streetről Kensingtonba, az izraeli nagykövetséghez, hogy tiltakozzon az izraeli akciók ellen.

Andy Slaughter munkáspárti képviselő, a brit-palesztin parlamenti csoport titkára azt mondta a Telegraph-nak: az izraeliek már nem mesterei a propagandának, elvesztették a kontrolljukat. Szerinte nagyon ízléstelen a tweet, és teljesen kontra-produktív lesz.

James Clapisson parlamenti képviselő, az Izrael Konzervatív barátai csoport elnöke viszont védelmébe veszi az üzenetet. “Régóta rakéták hullanak Izraelre, és erről nem beszélnek. Mi sem engednénk, hogy rakétákat lőjenek ki a hazánkra. Tennénk ellene.”

Az Izraeli Védelmi Erők egyik szóvivője szerint azért csinálták a képet, hogy válaszoljanak azokra a vádakra, amelyek szerint a tábornokaik aránytalan erőt alkalmaznak, és azzal vádolta meg a Hamaszt, hogy készakarva embereket rak a pusztítás útjába, emberi pajzsot használ.

Az üzenet azonban inkább mérges reakciókat váltott ki – írja az al Arabiya. Ilyeneket például: “Ti aztán tényleg kétségbe vagytok esve. Ez vicces lenne, ha nem volna szánalmas”. “Én vélhetően nem gyarmatosítottam volna a házaikat, nem tereltem volna gettóba őket és nem lőném le a gyerekeiket.”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez