Letette hivatali esküjét Izrael tizedik elnöke

A múlt héten, minden nagyobb felhajtás nélkül, beiktatták Simon Peresz izraeli elnök utódját. Reuven Rivlint személye igencsak megosztó Izraelben, ugyanis a Likud nevű kormánypárt legjobboldali szárnyához tartozó politikus a ciszjordániai telepek építésének és a megszállt területek annektálásnak legnagyobb híve. 

Csütörtökön tette le esküjét Izrael tizedik elnöke: Reuven Rivlin. A 74 éves politikus követi  a Nobel-békedíjjal kitüntetett Simon Pereszt. A gázai harcok miatt a beiktatási ünnepséget a szokásos pompa nélkül tartották meg Jeruzsálemben. Korábban kétszer volt a parlament elnöke és 2007-ben már indult az elnöki posztért, de akkor Simon Peresz legyőzte őt. 

Reuven Rivlin habár egyszer sem uszított a palesztinok ellen, de gyakran szólalt fel és támogatta a ciszjordániai zsidó telepek létesítését és fenntartását, sőt szerinte Izraelnek a megszállt területeket annektálnia kellene.  A legnagyobb vitát kavaró kijelentése az volt, hogy inkább elfogadja a palesztin arabokat izraeli állampolgárokként, mintsem megossza Izraelt, és egy „kétállami megoldás” miatt lemondjon a Nyugati Partról. A Likud párt szélsőjobbjához tartozó politikus ellenzi a palesztin államiságot, ami miatt nemcsak a nemzetközi közösséggel, hanem még Benjámin Netanjahu kormányfővel is gyakran szemben száll. Az új izraeli államfő a külön izraeli és palesztin entitás helyett “Nagy-Izraelt” képzel el, ahol a palesztinokat az izraeliekkel azonos állampolgári jogok illetik meg.

“Tisztelettel és alázattal, az Önök nevében és felhatalmazásával állok feladatom elé.” – kezdte a beiktatásai beszédét, majd kitért a háborús helyzetre. „Féltő aggodalommal kísérjük figyelemmel a Gázai-övezetben harcoló katonáinkat, akik Izrael polgárait védelmezik.” A gyászoló családoknak részvétét fejezte ki, a sebesülteknek gyógyulást kíván. A Hamásznak pedig azt üzente: „Nem tudtatok és soha nem fogtok tudni győzni ellenünk.”

Rivlin még június 10-én választotta államfővé a parlament. Elég sokan indultak az elnöki posztért: Rivilin kívül a 61 éves Dália Icik volt házelnök, a 80 éves Dália Dorner volt bírónő, Méir Sitrít középpárti politikus, valamint a 73 éves – 2011-ben kémiai Nobel-díjjal kitüntetett – Dan Sehtman. Az első fordulóban senki nem jutott tovább így a második fordulóban dőlt el a kérdés, hogy ki legyen Izrael következő államfője: 120 tagú kneszetben, az elnökválasztás második fordulóján 63 képviselő szavazott Rivlinre.

Az izraeli jobboldal és szélsőjobb gratulált Rivlinnek és támogatják a politikáját. Miri Regev Likud-párti képviselő párttársa győzelmét követően kijelentette: Izraelnek mostantól egy “igazi nemzeti öntudatú elnöke” lesz. Dan Shapiro, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a Twitter közösségi oldalon gratulált Rivlinnek, valamint “bátorságot és erőt” kívánt az új hivatalához. “Mi egy olyan elnököt kaptunk, aki hisz az Izrael népét a saját földjén megillető jogban, és nem szégyelli ezt nyíltan kimondani” – hangsúlyozta Naftali Bennet gazdasági és kereskedelmi miniszter, a telepespárti és vallásos nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) párt tagja.

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez