Rács mögött a volt kínai kémfőnök?

A hírek szerint tavaly tavasszal puccsot kísérelt meg a pártvezetés ellen Csou Jungkang /Zhou Yonkang/, aki akkor a biztonsági főnöke volt a Mennyei Birodalomnak. Most elérkezett az ideje a visszavágásnak: hongkongi és tajvani lapok szerint letartóztatták.

Miért kísérelt meg államcsínyt a saját pártvezetése ellen Csou Jungkang? Mert ő mást akart látni az új vezetés élén, nem a jelenlegi államfőt Hszi Csinpinget. Ki volt az ő jelöltje? Po Hsziláj, a Politikai Bizottság tagja. Akit épp akkor tartóztattak le. Azóta el is ítélte a biróság hatalommal való visszaélés és korrupció miatt. Hátralevő napjait börtönben kell töltenie…
2012 tavaszán Csou Jungkang még nagyhatalmú vezető volt: a belügyi költségvetés több mint 100 milliárd dollár, ez nagyobb mint a katonai kiadások összege. Ő irányította az 1,1 milliós karhatalmat is. A puccskísérlet ennek ellenére befuccsolt, és Csou Jungkang hatalmát megnyirbálták. Embereit őrizetbe vették. Korábban ő az állami olajvállalat főnöke volt: most is zajlik egy korrupciós vizsgálat az ottani vezetők ellen. Tavaly ősszel Csou Jungkang kikerült a vezetésből. De ott a kilenc halhatatlan közé tartozott: ők a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának tagjai. Elvben ők sosem kerülhetnek börtönbe! De puccsot sem szervezhetnek! Hamarosan kiderül: hogy oldja meg ezt a politikai válságot az új vezetés Pekingben, amely ellen tavaly puccsot kísérelt meg az akkori állambiztonsági főnök Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez