Kínát támadta a japán kormányfő Davosban

Az ázsiai fegyverkezési verseny visszafogását sürgette a japán miniszterelnök szerdán Davosban, elsősorban Kínára utalva, és kiemelte azt is, hogy egy esetleges fegyveres konfliktusnak katasztrofális következményei lennének a nemzetközi gazdaságra.

Abe Sindzó a politikai vezetőket, üzletembereket és jegybankárokat tömörítő Világgazdasági Fórumon (WEF) szólalt fel. Beszédében nem nevezte meg Kínát, de hangoztatta, “ha a béke és a stabilitás meginog Ázsiában, annak nagyon súlyos következményei lesznek a világra”. A konfliktusokat törvényes úton, tárgyalásokkal kell megoldani, nem erőszakkal – tette hozzá.

A Kelet-kínai-tengerben található egyes szigetek hovatartozása fölötti politikai vitával párhuzamosan mind Kína, mind Japán megnövelte katonai költségvetését, amivel nemzetközi aggodalmat váltottak ki. Abe – aki már korábban is sürgette, hogy Peking számoljon be részletesen katonai kiadásairól – most arról beszélt, hogy a katonai büdzséket a legteljesebb átláthatóság mellett kell kezelni. A gazdasági növekedés hozta profitot nem szabad katonai terjeszkedésre pazarolni – tette hozzá. Védelmébe vette a japán miniszterelnök kormányának a hagyományostól eltérő eszközöket használó gazdasági növekedési politikáját is.

Ennek rendeltetése, hogy a hosszú stagnálás után segítsen élénkíteni a gazdaságot, és szerinte már kezdi meghozni gyümölcseit. Abe Sindzó hangoztatta, hogy a befektetésekkel az emberi erőforrásokra és a kutatásra kell összpontosítani, ez segíti növekedéshez az egész térséget. Abe az első japán vezető, aki vitaindító beszédet mondott a negyvennegyedszer megrendezett davosi fórumon. A találkozóra írásbeli köszöntőt küldött Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is.

Eszerint Kína folytatja a megkezdett reformokat, és kiszámítható politikája lesz, hogy idén is biztosítsa a kínai gazdasági növekedést. Kína azt is vállalja, hogy határozottabb lépéseket tesz a foglalkoztatottság növelésére. A világgazdasági fórum szerdán kezdte meg munkáját a svájci városban. A részvevők a következő napokban a világgazdaságot fenyegető legnagyobb problémákra keresnek megoldásokat.

A WEF szerint a négynapos találkozón több mint 2500 vendég lesz, majdnem 100 országból. A résztvevők közt lesz 1500 üzleti vezető és több mint 40 állam- vagy kormányfő is. A találkozó keretében több mint 250 ülést és workshopot tartanak, ahol a gazdasági fejlődés alapvető kérdéseit vitatják meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez