Egyre nő a heroinfüggőség Kínában

Egyre nő a heroinfogyasztás Kínában, szakemberek szerint egyebek mellett az életszínvonal emelkedése miatt, de az okok között említik a nyugati kultúra hatását is.

 A heroinfogyasztók számának alakulásáról a kínai kormány nem tesz közzé statisztikákat, mint ahogyan hivatalos becslések sem léteznek. A pekingi droghivatal adatai szerint ugyanakkor a regisztrált heroinhasználók aránya növekvő trendet mutat: míg létszámuk 2007-ben egymillió körül alakult, 2012-ben már az 1,4 milliót közelítette. A kábítószerezők valós száma ennek akár többszörösére is rúghat.

A témával kapcsolatban az ENSZ Kábítószerellenőrzési- és Bűnmegelőzési Hivatala 2013-as, globális kábítószerhasználati jelentésében úgy becsülték: a Kelet-ázsiai és Csendes-óceáni térségben forgalmazott heroin több mint 70 százalékát Kínában értékesítik.

A kínai hatóságok tájékoztatása szerint a heroin legnagyobb részben a kelet-ázsiai ország déli szomszédjából, Mianmarból származik, közös határuk kétezer kilométer hosszan húzódik. Onnan és Malajziából a drog a dél-kínai tartományokba, jellemzően Jünnanba és Kuangtungba áramlik, majd ezekből terítik tovább az ország más pontjaira. A tiltott szer egy része kivitelre kerül, ezért a kelet-kínai Sanghaj és Fucsou vagy az észak-kínai Tiencsien kikötővárosokba szállítják.

Kínában éves szinten körülbelül 65 tonna heroin fogyhat, a délkelet-ázsiai beszállítók viszont már nem tudják kielégíteni a keresletet, ezért Ázsia középső területeihez kell ellátmányért fordulni.

A kereslet növekedésének betudhatóan az elmúlt években jellemzően Afganisztán felől is felélénkült a kereskedés. A heroin onnan a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területre érkezik, és elsősorban az ország nyugati és középső területeire áramlik.

A kínai nagyvárosokban a szer a bárok és szórakozóhelyek közelében, akár az utcán is gond nélkül megvásárolható. Az MTI tudósítójának értesülése szerint Sanghajban egy-egy tasak heroin ára 600 jüan (23 ezer forint) körül alakul.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez