Iránban inni nem szabad, de alkoholelvonó már van

Iránban megnyílt az első, állam által üzemeltetett alkoholelvonó. Az országban szogorúan tilos az alkoholfogyasztás, de nyílt titok, hogy ezt nem mindenki tartja be. Eddig hallgatás övezte a témát, de ez most, úgy tűnik, megtört. És ezt sokan fontos lépésnek tartják.

Az ISNA (Iranian Student’s News Agwency) beszámolója szerint az intézmény a teheráni egyetem orvosi karához tartozik. Azért hozták létre, mondta az avatón az egyik orvos, Dr. Mohammad Reza Sargolzaiee, mert az elmúlt években nőtt az italfogyasztás az országban, és erre válaszolni kellett.

Irán hivatalosan alkoholmentes ország, a közlekedési rendőrök eszköztárából ezért hiányzik a szonda is. És persze statisztikák sincsenek az alkoholfogyasztási szokásokról vagy az alkoholisták számáról. Illetve mégis: tavaly februárban egy interjúban az országos rendőrfőnök, Esmaeil Ahmadi-Moqaddam arról beszélt, hogy 200 ezer körül lehet az alkoholfüggők száma Iránban.

Egy évvel korábban pedig egy teheráni hivatalnok azt mondta: körülbelül 2 millió drogfüggő van az országban, és közülük sokan alkoholizálnak is. A legtöbben ópiumot használnak, a heroin alapanyagát. Irán az Afganisztánból Európába, illetve a Közel-Keletre vezető drogcsempész útvonalon fekszik, és a hatóságok rendszeresen koboznak el nagy mennyiségű kábítószert, tartóztatnak le drogcsempészeket és -fogyasztókat. Mindazonáltal kábítószerelvonó intézetek már régóta működnek az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez