Szíriában harcoló iszlamisták törtek be Libanonba

Libanonnak sokáig sikerült kimaradnia a 2011-es szíriai polgárháborúból. Habár az arab ország területén is zajlottak összecsapások a libanoni szunnita és síita szélsőségesek között; sok szíriai állampolgár menekült az ország területére;valamint többször átlőttek a libanoni-szíriai határon, de komolyabb incidensekre nem került sor az ország területén. Azonban ez tagnap megváltozott: az al-Nuszra Front betört Libanon területére és elfoglalt egy határvárost. 

Szombat este a Szíriai Arab Hadsereg, a Hezbollahhal karöltve, offenzívát indított dél-szíriai területeken tevékenykedő al-Nuszra és a többi iszlamista militáns csoportosulás ellen. A hadművelet sikeres volt: 50 dzsihadista elesett a csatában és a kétszer ennyien pedig elmenekültek. A menekülés közben néhányan átszöktek a szíriai-libanoni határon, de a libanoni határőrség elfogta őket, köztük egy magas rangú parancsnokot.

Ezért az al-Nuszra vezetés úgy döntött, hogy “kiszabadítja a foglyokat, mégpedig úgy, hogy támadást indítanak a libanoni határváros ellen.” Tegnap este a dzsihadisták lerohanták Arszalt és a bejrúti kormánytól követelték a „legveszélyesebb bűnözők közül többnek” a szabadon bocsátását. A helyszíni beszámolók szerint az Arszalt elfoglaló álarcot fegyvereseknek rövid időn belül sikerült lerohanniuk néhány városi ellenőrzőpontot. Az utcákon fegyveres harc bontakozott ki, a levegőben libanoni harci helikopterek köröztek. A támadók egy rövid időre elfoglalták a helyi rendőrség épületét is.

Az összetűzésekben meghalt 15 libanoni katona és két helyi lakos, akik szembeszálltak a fegyveresekkel. A dzsihadisták fegyvereket zsákmányoltak, és több foglyot kiszabadítottak, valamint beásták magukat a Bekaa-völgy északi részébe. A libanoni hadsereg egyelőre tüzérséggel lőtte az iszlamisták állásait, de még nem indított rohamot a város bevételére.

A helyi parancsnok ezt azzal magyarázta a libanoni Daily Star-nak, hogy folyamatosan menekülnek a civilek a városból. Ezenfelül a helyszíni beszámolók szerint a síita családok közül néhány nem törődtek bele az al-Nuszra Front jelenlétébe, s fegyvert fogtak a terrorista csoport ellen. Ugyanakkor a helyi szunniták közül néhányan már csatlakoztak a dzsihadistákhoz és közösen harcolnak a síiták ellen.

“Minden Arszal környékbeli lakost kérünk, hogy ne utazzon a városba. Jelenleg az al-Nuszra Front jelenti a legnagyobb kihívást Libanon és annak lakossága számára. Ez ugyanis nyíltan veszélyezteti országunk egységét és azzal fenyeget, hogy véget érhet az 1990 óta tartó nyugodt időszak. Határozott fellépésre van szükség, mielőtt újra felerősödnének a felekezet közötti ellentétek és összecsapások az arab országban.” – áll a libanoni hadsereg egyik közleményében. Az elemzők és a libanoni kormány tagjai is attól tartanak, hogy az arab országban a dzsihadisták betörésével és esetleges térnyerésével folytatódhat az a polgárháború, amely 1975 és 1990 között zajlott és romba döntötte az országot. 

A libanoni hadsereg újabb és újabb csapatmozgósításokat hajtott végre, hogy a szíriai konfliktus ne terjedjen át Libanon területére. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Jean Psaki szóvivő útján határozottan elítélte a támadást és felszólította a különböző libanoni politikai erőket, hogy őrizzék meg országuk semlegességét a szomszédos országban dúló konfliktussal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez