Erwiana – A világhírű cselédlány

Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett Erwianat, az indonéz cselédlányt is az év 100 legfontosabb személyisége közé sorolta az amerikai Time magazin.

 

 

 

 

Erwiana most közölte: nem megy Amerikába az ünnepségre, mert nincs pénze a repülőjegyre, meg a szállodára New Yorkban. Annak viszont örült, hogy a Time magazin ráirányította a figyelmet a külföldi cselédek sanyarú sorsára szerte a világon, de különösen Ázsiában.

A 23 éves indonéz cselédlány Jáva szigetéről érkezett HongKongba, ahol egy bizonyos Law úr szolgálatában állt. Januárban megszökött, miután gazdája őt és társait szörnyen kínozta. A cselédlány kórházba is került, ahol az orvosi látlelet egyértelműen kimutatta a kínzás nyomait. Ezekután eljárás indult a hongkongi munkaadó ellen. Áprilisban Erwiana visszatért HongKongba, hogy vallomást tegyen a rendőrségen. A háztartási alkalmazottak hongkongi szervezete precedens értékűnek tekinti a pert, hiszen sok százezer cseléd dolgozik hasonló körülmények között Ázsiában. A rosszul fizetett kiszolgáltatott cselédlányok Erwiana példájából reményt meríthetnek. A munkaadó immár nem tehet meg mindent a kiszolgáltatott cselédlányokkal szemben.

A Time magazin cikke után fokozott figyelem övezi Erwiana ügyét, aki szembe mert szállni brutális munkaadójával HongKongban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez