Saját szülei jelentettek fel egy “felségsértőt”

Ki áll a kormányellenes sárga inges lázadók mögött? Maga a király. Ezt állította a kormánypárt egyik legelszántabb szónoka, aki ellen máris megindult a felségsértési eljárás Thaiföldön, ahol komoly bűncselekménynek számít a királyi család bírálata.

 

Jelenleg a sárgaingesek ellenzékben vannak, a kormány a vörösingesek kezében, de Yingluck Shinawatra miniszterelnök sem tehetett mást, minthogy elrendelte: el kell fogni a felségsértőt! Ha megtalálják és elítélik, akkor akár 15 évet is börtönben tölthet. Thaiföld királya, aki 1950 óta ül trónján, a világ legrégebben uralkodó államfője.

Erzsébet királynő Londonban csak 1952-ben lett királynő. A thai törvények szerint az uralkodó bírálata súlyos bűncselekmény. Nyugdíjas katonák és rendőrtisztek most magántársaságot alakítottak, amely nagyítóval vizsgál minden ellenzéki nyilatkozatot: nincs-e benne felségsértés?

Ha pedig feljelentést tesznek, akkor nincs mese: a rendőrségnek hivatalból meg kell indítania a nyomozást. Ebben az esetben, amikor a radikális kormánypárti száját olyan kifejezés hagyta el, hogy tudjuk ki áll a kormányellenes lázadás mögött, máris kész a vádirat. A vörösinges szónok el is tűnt a nyilvánosság elől.

Egy másik radikális vörösinges költő, egy bizonyos Miss Rose már Angliába költözött. Onnan küldözgeti vitriolos írásait a világhálón a sárgaingesek ellen, akik hivatalból királypártiak. Őt a szülei jelentették fel felségsértés miatt. A szülők elnézést kérnek a lányuk miatt és kérik a közvéleményt, hogy őket ne tekintse bűnösnek amiatt, amit Rose kisasszony Angliában írogat.

Természetesen Miss Rose ellen is azonnal megindult az eljárás. Ő persze biztonságban van Angliában, de hogyha eszébe jutna hazalátogatni, akkor már a repülőtéren letartóztatnák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez