Az öregedés lassítja a világgazdaságot?

Japán, Németország és Olaszország máris túl öreg, ami azt jelenti, hogy a lakosság több mint 20%-a van 65 év felett. Ez jelentősen lassítja a globális gazdaság növekedését. 2014-2019 között 0,4%-al lassul a növekedés, 2020 és 2025 között már 0,9%-al- írja a Moody’s jelentése.

 

 

 

 

Öregedőnek egy ország akkor tekinthető, ha a nyugdíjaskorú lakosság száma meghaladja a 7%-ot. Ide 68 ország tartozik.

Elöregedett egy társadalom akkor, ha a 65 év felettiek aránya meghaladja a 20%-ot. Ebben Japán a világelső, de az Európai Unió szinte összes országa érintett. Csak az a kérdés, hogy mikor?

Abe Sinzo kormányfő úgy akarja orvosolni a problémát, hogy javítja a nők munkába állásának a lehetőségét. Bölcsődéket és óvodákat építenek Japánban, hogy a nők képesek legyenek elhagyni otthonukat és munkát vállalni. A másik módszer a bevándorlás: Amerika, Kanada, Ausztrália és sok más ország oly módon tartja alacsonyan az átlagos életkort, hogy tömegesen importálja a fiatal munkaerőt. Japánban ennek komoly ellenzéke van, mert a szigetország lakosságának jórésze úgy érzi: Japán a japánoké.

A Moody’s alelnöke, a jelentés egyik készítője minden ország figyelmébe ajánlja, hogy az öregedés nem távoli probléma, hanem már most is itt van. Komoly hatása lehet arra, hogy lassul a globális gazdaság, mert olyan országok is, mint az 1,4 milliárd lakosú Kína, gyorsan öregszenek. Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat, ha az öregedés miatt lelassul a globális gazdaság? Erre a kérdésre kevés országban tudják a választ.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez