Szatyrokban hurcolják a saját fejüket a török szinglik

A jelek szerint küldetéstudatában elveszítette a fejét  a Családügyi Minisztérium Törökországban. Nekiment a szingliknek, hirdetési kampányban. Sikerült magára haragítania jónéhány embert, és eszébe juttatnia mindenkinek a szomszédban tomboló terroristákat. 

A posztereken fej nélküli emberek árnyképei: két férfié és egy nőé. Különböző irányba tartanak, vélhetően céltalanul lődörögnek, és közben a fejüket reklámszatyrokban cipelik. A felirat: azt, aki fogyaszt, elfogyasztják. Aztán egy idézet: “az egyedül élő emberek 38 százalékkal több árucikket, 42 százalékkal több csomagolást, 55 százalékkal több áramot és 61 százalékkal több benzint használnak el, mint a többiek.”

Az üzenet az Al Monitor hírportál szerint nyilvánvaló. Azt mondja a szingliknek: “Fejetlenek vagytok. Reklámszatyrokban hurcoljátok a fejeteket. Elveszitek előlünk az áramot, a benzint és az árucikkeket, sokkal több szemetet termeltek. Zavarjátok a rendet. Házasodjatok azonnal!”

Na, több se kellett a török egyedül élőknek. Akiknek persze elsőként az ISIS lefejezéses videói ugrottak be a plakátokról, a szomszédos Szíriából és Irakból. Erkan Szarka kommunkáció professzor szerint nem véletlenül. Akarva vagy akaratlanul a minisztérium egyenesen az ISIS-t és annak kivégzési módszereit idézte fel a képpel.

A rázúduló harag nyomán a tárca törölte a plakát képét hivatalos Twitter-oldaláról. De addigra már annyian osztották azt meg, hogy szinte mindenki erről beszélt Törökországban, és másnap a lapok is hozták a képeket.

“A minisztériumnak igaza van. Azonban neki is tennie kell a dolgát. Én például szeretnék feleséget, de a minisztérium elmulasztott találni nekem egyet. A miniszternek, mint a nővérünknek, ki kell segítenie bennünket” – írja meglehetős szarkazmussal az egyik újságíró. Aki azt mondja magáról: éveken át aláásta a török gazdaságot, mert egymaga annyit fogyasztot, mint egy négytagú család. És komolyra fordítva a szót: attól tart, hogy ha ez így megy tovább, holnap már mindenbe beleütheti az orrát a minisztérium. A házastársak vallásába, nyelvébe, szakmájába.

A török Rádió és Televízió Testület egyik tagja is azt veti a családügyi tárca szemére, hogy olyan dologba avatkozik be, amihez nincs köze. Suleyman Demirkan, aki maga is egyedül él, azt mondja: szerinte a minisztériumnak gőze nincs arról, mit is művel. “Nem azért találták ki ezt a tárcát, hogy a nők problémáival foglalkozzon? A nők elleni erőszakkal? Az AKP, az Igazság és Fejlődés Pártja kormányzása alatt 1500-szorosára nőtt feleséggyilkosságok ellen harcoljon? A szinglik kiházasítása valóban a minisztérium dolga?”

A provokatív poszter az Al-Monitor szerint bűnözőkként ábrázolja a szingliket. Akik elvesznek másoktól. A rajta szereplő adatok közül hiányzik az, hogy a szinglik ugyanúgy dolgoznak, termelnek, járulnak hozzá a gazdasághoz, mint bárki más. És az üzenet sem teljesen világos: akkor most hivatalosan kössék össze az életüket, vagy csak bútorozzanak össze?

A házasságkötések bátorítását küldetésének érzi a minisztérium, főként, hogy az elmúlt tíz évben 38 százalékkal nőtt a válások száma Törökországban. A tárca megszállottsága töretlen: tavaly novemberben bevezette, hogy minden, házasságra lépő egyetemistának elengedik a hiteltartozásait, fizetik a kollégiumát és havi 280 török líra (30 ezer forint) zsebpénzt adnak. Mindezt azután, hogy előzőleg már döntést hoztak: minden ifjú pár 10 ezer török líra (1 millió forint) hitelt kap.

Az isztambuli Műszaki Egyetem diákjai szerint ezzel a konzervatív egyetemistáknak kedveznek. “A vallásos fickók házasodnak korán, mert a házasságon kívüli szex náluk bűnnek számít, de akárcsak bárki másnak, nekik is szükségük van a szexre. Ők már 18-22 évesen megházasodnak. Legalább három gyereket akarnak, így aztán idjekorán hozzá is látnak ehhez” – írja az egyik diák az egyetem internetes vitaoldalának egyik posztjában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez