Miért özönlenek európai lányok a dzsihád-harcosokhoz?

Becslések szerint minden tizedik nyugati fiatal, aki az ISIS-hez csatlakozik, nő. 14-15 évesek is vannak köztük: gyereket szülnek a harcosoknak, együtt élnek velük, de csak kis részük fog fegyvert – állítják elemzők. A többségüket az ISIS igencsak professzionálisan működtetett közösségi médiája csalja a Közel-Keletre.

Több száz fiatal nő és lány hagyta el az otthonát Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában, hogy csatlakozzon a dzsihádistákhoz a Közel-Keleten. A terrorelhárítók egyre jobban aggódnak a jelenség miatt. Leginkább Franciaországban: onnét érkezett a legtöbb nő Szíriába. 63-an már ott vannak, és csaknem ugyanennyien tervezik, hogy követik őket – írja a londoni Guardian.

A legtöbb esetben azért mennek, hogy harcosokkal házasodjanak össze, támogassák “harcoló fivéreiket”, és “dzsihádista gyerekeket” hozzanak a világra, akik aztán “folytatják majd az iszlám terjesztését” – mondja Louis Caprioli, a francia nemzetbiztonsági ügynökség, a Direction de la Surveillance du Territoire volt igazgatója. “Ha pedig a férjük elesik, akkor mártírfeleségként dicsőitik őket.”

Szeptemberben öt embert, köztük egy különnemű testvérpárt vettek őrizetbe Franciaországban, azzal a gyanúval, hogy egy, az ország középső részén működő körhöz tartoznak, amely fiatal nőket toboroz – jelentette be Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A terrorelhárítók Nagy-Britanniában körölbelül 50 olyan ottani lányról és asszonyról tudnak, akik csatlakoztak az ISIS-hez, minden tizedik azért utazott Szíriába, hogy maga is fegyvert fogjon. Sokan közülük Rakkában vannak, a terrorszervezet szíriai fellegvárában.

Azok, akiknek a kilétét már ismerik a londoni Kings College radikalizációt tanulmányozó nemzetközi központjának kutatói, többnyire 16-24 évesek. Többen egyetemet végeztek közülük, és gondoskodó családot hagytak el. Németországból is legkevesebb 40 nő utazott Szíriába vagy Irakba, és egyre több az olyan tizenéves, aki szülői engedély nélkül hagyja el a hazáját.

“A legfiatalabb közülük 13 éves” – mondta Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédő iroda elnöke a Rheinische Post-nak. “Négy kiskorút az a romantikus elképzelés indított útra, hogy férjhez mennek olyan dzsihád-harcosokhoz, akiket az interneten ismertek meg.”

Annak a két, 15 és 16 éves bécsi barátnőnek az esete, akik közül az egyik a hírek szerint már nincs is életben, “csak a jéghegy csúcsa lehet” Ausztriában az osztrák külpolitikai intézet igazgatója, Heinz Gartner szerint. A szomszédos országból a belügyminisztérium becslése alapján 14 nő utazhatott harcolni a Közel-Keletre.

Az Egyesült Államok esetében nem ismertek az adatok, vagy legalábbis nem teszik közzé azokat. Daveed Gartenstein-Ross, a washingtoni Demokráciák Védelme Alapítvány terrorellenes szakértője szerint azonban ott nincs szó “járványról”. “Fenyegetést jelent a jelenség, de csak az egyik fenyegetést a sok lehetséges közül, ami Szíriából jön.”

Karim Pakzad, a francia nemzetközi és stratégiai kapcsolatok intézetétől úgy véli: néhány fiatal nőnek csaknem romantikus elképzelése van a háborúról és a harcosokról. “Lenyűgözik őket még a lefejezések és a torok-átvágások is. Kalandnak vélik ezeket.” Ráadásul sokan közülük nem érzik magukat eléggé fontosnak vagy nem érzékelnek elegendő tiszteletet a hazájukban.

Ugyanakkor Shaista Gohir, a brit muszlim nők hálózatától úgy látja: keveset lehet tudni ezeknek a fiatal nőknek a motivációiról, vagy arról, hogy mi is lett velük, miután a Közel-Keletre utaztak. “Néhányan közülük nagyon fiatalok és naivak, nem értik a konfliktust vagy a saját hitüket, így könnyű őket manipulálni. Többen a kisgyerekeiket is magukkal vitték: talán azt hitték, hogy egyfajta humanitárius küldetésre indultak.”

A közösségi média kulcsszerepet játszik a szakértők szerint abban, hogy ezek a nők csatlakozni akarnak az ISIS-hez. Brit nők és lányok kalasnyikovokkal és kézigránátokkal pózolnak, sőt, van olyan is, aki egy levágott fejjel. De ételekről, vendéglőkről, naplementéről is tweetelnek fotókat, hogy vonzó képet fessenek arról, ami az ISIS-nél várja a fiatal nőket. Így még eredményesebben tudják őket csábítani.

Mia Bloom, a Massachusetts Egyetem professzora, aki könyvet is írt a nők és a terrorizmus kapcsolatáról, azt mondja: a toborzó kampány Diseney-szerű mesevilágot fest a kalifátuson belüli életről. Vannak fiatal nők, akiknek anyagi ösztönzést is felajánlottak: kifizették az útjukat, vagy pénzt ígértek nekik gyermeknevelésért. A már a dzsihádistákkal élő nők a közösségi médiában utopisztikus helyként ábrázolják Szíriát, arra próbálják rávenni a külföldi nőket, hogy csatlakozzanak a kalifátus “női testvériségéhez”. “Az ötletet, hogy a kalifátusban éljenek, nagyon pozitívnak, kívánatosnak és szívet melegtetőnek tüntetik fel”.

De a valóság egészen más – mondja a professzor. Ő is, és a német terrororizmust kutató intézet igazgatója, Rolf Tophoven is azt mondja, hogy a beszámolók szerint a nőket megerőszakolják, bántalmazzák, rabszolgáknak adják el vagy kényszerházasságokba taszítják. “Az ISIS szigorúan iszlámista, brutális mozgalom… teljességgel férfihatalomra épül” – mondja Tophoven.

Egy angol bíróság előtt egy tárgyaláson olyan üzeneteket olvastak fel, amelyeket egy brit ISIS-harcos és az élettársa váltottak egymással. Ezekből kiderült, hogy sok dzsihádistának több felesége is van. A Foreign Policy című folyóirat egyik cikkében, amely az ISIS nőkkel szembeni bánásmódjáról szól, két egykori CIA-elemző azt írta: a harcosok “durva szexuális erőszakot követnek el, ipari méretekben.” “Az ENSZ a múlt hónapban úgy becsülte, hogy az ISIS körülbelül 1500 nőt, tizenéves lányt és fiút kényszerített szexuális rabszolgaságra. Az Amnesty International szerint pedig egész családokat hurcolnak el, hogy aztán szexuálisan bántalmazzák őket, vagy még rosszabbat tegyenek velük… Miután Moszul júniusban az ISIS kezére került, a harcosok nőjogi aktivisták beszámolója szerint házról házra járva raboltak el és erőszakoltak meg nőket.”

És most nézzünk néhány konkrét esetet a különböző országokból.

Franciaországban Noora Al Bathy hétköznapi iskoláslány volt: orvos szeretett volna lenni. 15 éves volt, de ennél is kevesebbnek látszott. Vékony, mosolygó kölyök, farmerben és tornacipőben pózol az Eiffel torony előtt.

Amikor Noora iskolatáskájával elhagyta a család avignoni otthonát egy januári reggelen, semmi feltűnő nem volt rajta. De amikor vége lett a tanításnak, nem ment haza. Ehelyett felszállt a Párizsba tartó vonatra, kivett 550 eurót a számlájáról, és új mobilt meg isztambuli repülőjegyet vásárolt. A török városban átszállt, és egy belföldi járattal a szíriai határra repült.

Otthon a szülei, akik gyakorló, de a vallási előírásokat nem túl szigorúan vevő muszlimok, jelentették Noora eltűnését a rendőrségen. A legidősebb bátyja, Fouad végigjárta a kórházakat, azt hitte, baleset érte a hugát. Átkutatta a lány szobáját, és átvizsgálta a Facebook-oldalát, hogy valamilyen nyomra leljen. Semmit nem talált, kivéve egy hidzsábot a ruhásszekrényben, de az iszlám viseletet már hónapok óta hordta Noora. Csak amikor kifaggatta a lány legközelebbi barátait az iskolában, akkor derült ki, hogy mi történt.

Az Al Bathy család arra is rájött, hogy a lányuk létrehozott egy második Facebook-oldalt is. Amelyen dzsihád-toborzókkal állt kapcsolatban Párizs környékéről, és olyan videókat posztolt, amelyeken már Szíriában lévő nők dicsérték az ottani életüket. Az egyik képen egy teljesen fátyolba öltözött nő volt egy kalasnyikovval, és a következő, francia nyelvű szöveggel: “Igen, gyilkolok! Isten nevében.”

Noora küldött Fouadnak egy sms-t, amikor a szíriai Aleppóba érkezett, és azt írta: szívesebben van ott. A család két telefonhívást is kapott: egyszer egy arabul, másszor meg egy franciául beszélő férfitól. Aki azt kérdezte, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy elvegye a lányukat feleségül. A szülők nemet mondtak.

Fouad később el tudott jutni Szíriába, és találkozott a hugával. A lány azt mondta neki: “Életem legnagyobb hibáját követtem el.” Sovány volt és beteg – meséli a testvér. Soha nem látja a napvilágot. Más nőkkel együtt kisgyerekekre vigyáz, árvákra, de fegyveres férfiaktól körülvéve él.

Nagy-Britanniában a 16 éves ikrek, Zahra és Salma Halane is a szüleik tudta nélkül hagyták el az otthonukat júliusban, hogy kövessék a bátyjukat Szíriába. A lányok, akiknek a szülei Szomáliából menekültek, éppen befejezték a középiskolát, és egy főiskolára iratkoztak be. Az éjszaka közepén távoztak, és őket is a rendőrséggel kerestették a szüleik. Mostanra állítólag mindketten ISIS-harcosokkal házasodtak össze. Egy közösségi médiaoldal, amelyről úgy tudni, hogy Zahrah-é, teljesen elfátyolozva mutatja a lányt, egy AK-47-essel, az ISIS-zászló előtt térdelve. A legutóbbi posztjainak egyike arról szól, hogyan veszítette el a kismacskáját, amelyet a férje dobott ki.

A levégott fejjel pózoló skóciai medika, Aksza Mahmud esetéről már írtunk, itt.

Az amerikai Shannon Conley ápolónő akart lenni az ISIS-nél, de a terve szétfoszlott, amikor áprilisban lekapcsolták a denveri reptéren. A bírósági tárgyalása jegyzőkönyve szerint a családját megrázta, amikor rájöttek, hogy a lány az “erőszakos dzsihád” iránt érdeklődik. A közösség papja még tavaly októberben jelezte a rendőröknek, hogy a templomi gyülekezet “gyanúsnak” találja Shannont. A következő öt hónapban álcázott szövetségi ügynökök léptek kapcsolatba vele, beszélgetéseket kezdeményeztk, és a lány többször is elmondta, hogy “csatlakozni akar a dzsihádhoz a tengeren túl.” És azt is elárulta, hogy amerikai harci technikákra tanítaná a dzsihádistákat. Az ügynökök azt mondják: megpróbálták lebeszélni erről, azt ajánlották neki, hogy inkább karitativ tevékenységgel foglalkozzon.

shannon

Conley arról is beszélt a nyomozóknak, hogy hozzá akart menni egy ISIS-harcoshoz, akit az interneten ismert meg az év elején. Az ügynökök szerint egy 32 éves tunéziai férfiról lehet szó. Aki állítólag arra biztatta: vegyen részt egy tanfolyamon, hogy tudjon segíteni a harcosoknak, ha már kint lesz Szíriában. Februárban el is utazott Texasba, a U.S. Army Explorers nevű ifjúsági szervezet kiképző táborba, hogy megtanuljon lőni, és megismerkedjen a különböző harcászati technikákkal. Márciusban a férfi megszervezte a lány útját, Denverből Németországba, majd onnét Törökországba. Őrizetbe vétele idején Conley-nál egy kapcsolati lista volt, egy elsősegély-nyújtó kézikönyv és igazolás arról, hogy tud lőni. Szeptemberben a lányt bűnösnek mondták ki terrorszervezetek támogatásában. Több év börtönre is ítélhetik, 250 ezer dolláros pénzbüntetés mellett.

Ausztriában a két mosolygó iskoláslány, a 16 éves Samra Kesinovic és barátnője, a 15 éves Sabina Selimovic fotója a hatóságok aggodalmának a jelképe lett: azé az aggodalomé, amit az ottani fiatalok radikalizálódása láttán éreznek. A lányok történetét korábban már megírtuk, itt. Nemrégiben az osztrák sajtó arról írt, hogy egyikük meghalt Szíriában, erről a rendőrség a szülőket is értesítette, de azt nem árulta el, hogy melyikük. Sabina nemrégiben WhatsApp-üzenetet küldött a barátainak: “Egyikünk sem halott”.

samráék

A rendőrök szerint a lányok csecsen harcosokhoz mentek feleségül röviddel Szíriába érkezésük után, és vélhetően gyereket várnak, mert megváltoztatták a nevüket a közösségi médiában, belevették az “Umm” szót, amely az arabban “anyát” jelent.

Samrát és Sabinát gyakran nevezik a “dzsihád poszter-lányainak”. Akiknek a története más fiatal nőket is arra indít, hogy csatlakozzanak a “szent háborúhoz”. Szeptemberben a bécsi kormány azt jelentette, hogy két másik, még fiatalabb lányt, egy 14 és egy 15 évest akadályoztak meg abban, hogy elhagyják az országot. Ők azt vallották, hogy az ISIS-t akarták támogatni, mindegy, hogy hol. A hatóságok szerint azzal vették rá őket, hogy egy gyönyörű országban, gyönyörű házakban fognak élni.

Németországban egy évvel ezelőtt a 15 éves Sarah, akinek a családi nevét nem hozták nyilvánosságra a hatóságok, nem ment haza az iskolából Konstanzban, a svájci határ mellett. Édesapja két nappal később jelentette be az eltűnését. Röviddel később több közösségi médiában is fotókat posztolt magáról, gépfegyverrel, burkában, fekete kesztyűben. Azt írta, hogy fegyverhasználatot tanul, és a napja alvásból, evésből, lövészetből, tanulásból, előadások hallgatásából áll. És hozzátette: “mellesleg csatlakoztam az al Kaidához.” Sarah, aki félig német, félig algériai, néhány héttel később felhívta az édesapját, egy fiatal német ISIS-harcossal együtt. Aki engedélyt kért arra, hogy elvegye a lányt. Az apa nemet mondott, és hazatérésre biztatta Sarah-t. Aki Szíriában maradt, és januárban hozzáment a fiatal németországi harcoshoz, Iszmailhoz.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez