Nem elegendőek a légicsapások Kobanénál

Ezt a várost védő kurdok már korábban is mondták, most pedig a Pentagon egyik szóvivője ismerte be az AP hírügynökség szerint. Hiába szorították ki a városból az ISIS több harcosát, egyáltalán nem kizárt, hogy elesik Kobane a szíriai-török határon. 

“Kobanét elfoglahatja az ISIS, ezt mi is felismertük” – mondta újságíróknak Washingtonban a Pentagon sajtótitkára, John Kirby admirális. “Mindent megteszünk, amit tudunk a levegőből, hogy megpróbáljuk kívül tartani az ISIS-t a városon. De a légierő önmagában nem lesz elég Kobane megmentésére.”

Szárazföldi csapatok bevetését viszont nem kérik az amerikai védelmi minisztérium vezetői Obama elnöktől. Szerintük az a megoldás, ha kiképzik és igazán harcképessé teszik a helyi erőket.

Az Egyesült Államok és partnerországai, köztük Jordánia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek intenzíven bombázzák az ISIS állásait, de a Pentagon tisztségviselői szerint ez csak lassan vezethet célhoz. “Nincs olyan erő Szíriában, amellyel együtt tudunk működni” – mondta a már idézett Kirby admirális.

Ezért az amerikai kormányzat azt tervezi, hogy 5 ezer mérsékelt szíriai felkelőt képez ki és fegyverez fel, a Közel-Kelet különböző pontjain, aztán visszaküldi őket Szíriába, az ISIS ellen.

A szóvivő szerint vegyesek a beszámolók arról, hogy az eheti, Kobane környéki légicsapások milyen eredménnyel jártak, hány dzsihádista harcost sikerült visszaszorítani a városból. Az éjjel az amerikai Központi Parancsnokság azt közölte, hogy úgy tűnik: a kurd milícia továbbra is ellenőrzése alatt tartja a város nagyobbik részét, és kitart. Tegnap az amerikai elnök a Pentagonban konzultált az ISIS elleni légi hadművelet alakulásáról. Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának pedig azt jelentette be, hogy jövő kedden az Andrews légitámaszponton tart egyeztetést a kollégáival, 20 országból.

Törökország, miközben  fenntartja, hogy nem akarja Kobane elestét, közölte: mindaddig nem száll be a harcba, amíg nem kap biztosítékot arra, hogy az amerikaiak vezette koalíció hosszútávú stratégiát mondhat a magáénak Szíriában. Az, hogy Ankara a parlamenti felhatalmazás ellenére sem lép, frusztrálja Washingtont és Törökország többi NATO-beli szövetségesét, és újraszítja a törökországi kurdok lázadását. Amerikai és NATO tisztségviselők ma Törökországba repülnek, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni Ankarára.

Törökország mindazonáltal az ISIS-nél is nagyobb ellenségének tekinti Asszad szíriai elnököt – írja az AP. Ankarában attól tartanak, hogy ha nincs terv arra, ki tölti ki az ISIS esetleges vereségével keletkező vákumot, akkor további káosz jöhet a szomszédos országban, és az Asszadot és rendszerét erősítené. Azt akarják, hogy az Egyesült Államok jelöljön ki repülési tilalmi zónát és humanitárius folyosót, és fokozza a szíriai lázadóknak nyújtott segítséget.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez