Zugrégészek tártak fel egy ókori templomot Egyiptomban

Csodás új lelet került fel a fáraókori emlékek térképére: a gízai Nagy Piramistól 40 kilométerre délre találtak egy eddig ismeretlen templomot. Csakhogy ezúttal meglehetősen furcsa módon bukkantak a műemlék nyomára.

A mintegy 3 és félezer éves templomot minden valószínűség szerint III. Thotmesz idején építették, és illegális “régészek” akadtak rá. A műemlékvédelmi minisztérium bejelentést kapott arról, hogy helyiek engedély nélkül ásnak a saját telkeiken, és megfigyelés alá vonta az érintett területet. Ahol a föld alól egyebek mellett hatalmas homokkő- és rózsaszínű gránitblokkok kerültek elő.

De találtak hét sztélét is, és egy nagyméretű gránitszobrot. A területet egyből ellepték a legális régészek, de még nekik is gondot okozott a leletek kiemelése. A tárgyak egy része ugyanis víz alatt volt, és nem volt könnyű a felszínre hozni.

III. Thotmesz a 18. dinasztia hatodik fáraója volt: az ő mostohaanyja volt Hatsepszut, az előző uralkodó, az ókori Egyiptom egyik legnagyobb hatalmú asszonya.

A most talált leleteket Szakkarában fogják megvizsgálni és helyreállítani. Ami a templomot felfedező hét zugrégészt illeti, nos, őket őrizetbe vették. A területet pedig hivatalos ásatási területté nyilvánították, és a műemlékvédelmi minisztérium emberei folytatják a feketén megkezdett feltárást – adja hírül az Egyptian Streets.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez