Egymás vallási épületeit támadják a szélsőségesek Izraelben

Hajnaltól újabb incidens mélyíti az izraeli-palesztin szakadékot, és fenyeget egy új intifáda (palesztin felkelés) kitörésével. Az elmúlt napokban már óriásira duzzadt a feszültség a két nép között, és már az ENSZ is aggódva szemléli az eseményeket. Ma két vallási épület megtámadása volt újabb olaj a tűzre.

Hajnalban az muszlim-keresztény al-Mugajir nevű faluban a zsidó telepesek felgyújtottak egy mecsetet a ciszjordániai Rámalláh közelében. A mecset nincs messze a Siló nevű izraeli telepesfalutól, és egy zsidó telepeseknek fenntartott út közelében fekszik. A palesztin hírügynökségek szerint muszlimok mentek a reggeli imára, amikor látták, hogy ég a mecset, és még el tudták oltani a tüzet. A második emeleten súlyos károk keletkeztek, és, mint minden hasonló támadásnál, számos palesztinellenes graffiti jelent meg a falon. A palesztin rendőrséggel együtt az izraeli Sin Bét titkosszolgálat is úton van, hogy kivizsgálja az esetet. Ugyanebben a faluban 2012-ben már felgyújtottak egy másik mecsetet is.

Feltehetőleg válaszul  reggel a Shfaram nevű izraeli településen ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak egy ókori zsinagógára. A támadásban senki nem sérült meg, és hamar el is oltották a tüzet, így viszonylag kevés kár keletkezett az épületben. A szomszédos Ibillin arab település benzinkútjánál valaki kábító gránátot dobott a tankoló arab sofőrökre. 

Jeruzsálem déli részén, egy arabok lakta kerületben arabellenes feliratokat festettek fel a falakra és öt járművet szétvertek. Azt írták rájuk: “Nincs kocsi, nincs arab”. Ezzel arra utaltak, hogy az elmúlt két hétben palesztin szélsőségesek “kocsi-intifádát” kezdtek el a zsidók ellen: egyszerűen a buszmegállókba és a járdákra hajtottak, hogy minél több izraelit üssenek el. Ezekben a merényletekben négy járókelő halt meg.

Az utóbbi napokban nőtt a feszültség az Izrael által megszállva tartott Ciszjordániában. Kedden izraeli katonák egy fegyveres palesztint lelőttek, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek Hebronnál. Előző nap egy palesztin támadó megkéselt három izraelit egy telepesfalu buszmegállójában.

“Az erőszak csak elmélyíti a bizalmatlanságot, és még illékonyabbá teszi az Izrael és a palesztinok közötti megbékélés esélyét” – jelentette ki Ban Ki Mun. Az ENSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy aggasztják a ciszjordániai zavargások, a fokozódó erőszak és az elmúlt napok halálesetei.

Az elmúlt hetek egyre súlyosabb összecsapásait az váltotta ki, hogy izraeli szélsőségesek a Siratófal feletti Templomhegyen próbáltak imádkozni, ahol a Mecsetek terén a Szikla-dóm és az al-Aksza mecset található: pontosan ott, ahol az ókorban a zsidók legfontosabb szakrális helye, a rómaiak által 70-ben lerombolt szentély állt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez