A máltaiak kórházat vesznek Kenyában

Kenyában lehet oktatókórháza a Pécsi Tudományegyetemnek (PTE); a képzést, a gyógyítást és a kutatást szolgáló, első ilyen jellegű magyarországi kezdeményezésről ebben a hónapban születik majd megállapodás.

Ternák Gábor, a PTE infektológiai (fertőző betegségekkel foglalkozó) intézetének igazgatója szerdán számolt be Pécsett újságíróknak arról, hogy a terv a kenyai római katolikus egyház, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a PTE, a kenyai Moi Egyetem és a pécsi önkormányzat együttműködésével valósul meg. A professzor elmondta: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat átveszi az egyháznak azt a kórházát, amelyet a Kenya fővárosától, Nairobitól 350 kilométerre fekvő Eldoretben működtetnek.

Ott a PTE orvosai, orvostanhallgatói, valamint szociális dolgozók kapnának lehetőséget a tanulásra, gyakorlásra, kutatásra, külföldi tapasztalatszerzésre. A pécsi önkormányzat a közeli szálláshelyük fenntartásához járulna hozzá. Mint hozzátette, az együttműködés előnye, hogy a magyar szakemberek és egyetemi hallgatók olyan betegségek kezelésében, gyógyításában szerezhetnének jártasságot, melyekkel Magyarországon ritkán találkozhatnak, a kinti lakosság pedig az eddiginél magasabb színvonalú ellátásban részesülne.

Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánhelyettese arról szólt, hogy a kezdeményezés azért fontos, mert az utazásokkal, valamint a globális felmelegedéssel Magyarországon is egyre gyakrabban jelennek meg olyan betegségek, melyek eddig csak a mediterrán és trópusi országokra voltak jellemzőek, s ezek korai felismerésére, gyógyítására az orvosoknak fel kell készülniük. Emellett Magyarországon kevés az infektológus és mikrobiológus szakember.

Nyőgéri Lajos, a pécsi önkormányzat népjóléti bizottságának szocialista elnöke jelezte: bár az oktatókórház ötlete a trópusi betegségek gyógyítási és kutatási igényéből eredt, azt az orvosképzés egészének szolgálatába kívánják állítani. Ezért nemcsak a pécsi, hanem idővel az orvosképzést folytató többi hazai felsőoktatási intézménynek is lehetőséget biztosítanának a közös munkában való részvételre. Ternák Gábor megjegyezte: nyugat-európai államok már korábban felfedezték a világ távolabbi pontjain működtetett oktatókórházak jelentőségét, Magyarországnak ez lenne az első ilyen jellegű vállalkozása.

Forrás: MTI

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez