Kihal a rinocérosz Dél-Afrikában?

Idén minden rekordot megdönt az orvvadászat Dél-Afrikában, ahol a legtöbb orrszarvú él a világon. Ha így megy tovább, akkor jövőre már több orrszarvú lesz az orvvadászok zsákmánya, mint ahány születik.

Idén az első kilenc hónapban 979 rinocéroszt lőttek ki törvénytelenül Dél-Afrikában. Így minden bizonnyal megdől a tavalyi rekord, amely 1004 orrszarvú volt. Az orvvadászok azzal, hogy lefűrészelik a rinocérosz szarvát, lassú és kínos halálra ítélik az állatot akkor is, ha a golyó nem ölte volna meg. Ráadásul gyakran fejszével vágják le a szarvat, és utána otthagyják a vérző állatot.

Minderről egy konferencián esett szó Dél-Afrikában, ahol a világ orrszarvú állományának 82%-a él. A környezetvédelmi minisztérium képviselője újra megígérte: mindent megtesznek az orvvadászat ellen. De hát az ázsiai piac telhetetlennek tűnik: ott a rinocérosz szarvát a férfiasság szimbólumának tekintik, ezért hajlandók nagy pénzt adni érte.

A rinocéroszok jelentős része magánkézben van Dél-Afrikában. A tulajdonosok szervezetének elnöke viszonylag derűlátóan nyilatkozott. Szerinte a csúcsra ért az orvvadászat, ennél több orrszarvút már nem fognak kilőni. Közben pedig a tenyésztés gőzerővel halad. De ha a jelenlegi trend mégis folytatódik, akkor jövőre, vagy rá egy évre megindulhat a rinocéroszok kihalása. Dél-Afrikában bíznak benne: újabb orvvadász-rekord már nem születik 2014 után. Nagy kérdés, hogy az orvvadászok is így gondolják-e?

Fotó:Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez