Megvédi a nők jogait Tunézia új miniszterelnöke 

 

Tunézia, Tunisz – Tunéziában Moncef Marzuk, a nemrégiben megválasztott elnök kijelölte az új kormányfőt. Hamadi Dzselali, a választásokon legjobban szerepelt Ennahda mérsékelt muzulmán párt főtitkára, aki tizenöt évet húzott le a bukott diktátor, Ben Ali börtönében. Miniszterelnöki megbízatása után nem sokkal interjút adott a francia közszolgálati televíziónak /France 24/
– Sokan tüntettek az elmúlt napokban a nők jogainak védelmében. Kell-e aggódniuk a nőknek amiatt, hogy Tunézia új kormányában egy olyan párt játssza a vezető szerepet, amely az iszlámra hivatkozik?- kérdezte a riporter.
– Semmi ok az aggodalomra! Az én pártom az Ennahda és két koalíciós partnere/ezek világi pártok/ az élvonalában kíván haladni annak a küzdelemnek, amely a nők jogaiért folyik az élet minden területén!
– Jelenleg per folyik a régi elnök, Ben Ali ellen Tunéziában. Ő viszont Szaúd-Arábia vendégszeretetét élvezi. Nem tart attól, hogy megromolhatnak emiatt Tunézia kapcsolatai Szaúd-Arábiával?
– A per igazságügyi kérdés. Ez független a kapcsolatainktól Szaúd-Arábiával. Van a per és van a diplomácia kapcsolat, és mi baráti viszonyra törekszünk Szaúd-Arábiával.
– Kapnak-e kárpótlást, és ha igen akkor mikor, a forradalom és a terror áldozatai?
– Ez a számunkra prioritás! Hamarosan bizottság alakul, és ez dönt majd a kárpótlásról, amelyet mindenkinek meg kell kapnia, aki életét, egészségét és családja biztonságát kockára tette a hazájáért!
Eddig az interjú Tunézia új kormányfőjével, amely sajnálatos módon nem tér ki arra, hogy mi lesz az ország gazdaságával. Pedig éppen emiatt robbant ki a forradalom, de azóta a helyzet csak rosszabb lett. A fiatalok fele munkanélküli, a gazdasági növekedés idén várhatóan nulla lesz, miközben a diktatúra idején évente öt százalékkal emelkedett. A legfőbb bevételi forrásnak tekinthető turizmus gyengélkedik, mert a külföldiek félnek a bizonytalan helyzettől és nem tudják, hogy az előretörő muzulmán pártok és mozgalmak mennyiben tolerálnak olyan szokásokat, hogy a nők félmeztelenül napozzanak a tengerparton Tunéziában

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez