Betiltott szüzességi teszt Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Mostantól tilos a fogvatartott nők szüzességi vizsgálata Egyiptomban. A Legfelsőbb Bíróság erre kötelezte a hadsereget. Májusban derült ki, hogy a fogvatartott nők szüzességét ellenőrzik azért, hogy később a hadsereget ne lehessen erőszakkal vádolni. A vizsgálat híre felháborította a jogvédőket, a hadsereg pedig tagadott. (Kattintson a címre a teljes cikkhez !)

 

Napi gyakorlat volt az egyiptomi hadseregben, hogy a fogva tartott nők szüzességét megvizsgálják. Mostantól ez tilos. A legfelsőbb Bíróság határozatát, ahogy sok más győzelmet, a Tahrír téren hangos hurrázással fogadták az összegyűltek, köztük olyan nők is, akik elszenvedték ezt a tortúrát. A hadsereg, mint korábban, most is tagadja a tesztelés tényét. A hadbíróság tábornoka, Abdel el-Morsi állítja, a hadseregben ilyesmire nem volt utasítás, de ha mégis végeztek ilyen vizsgálatokat, azok egyéni kezdeményezések voltak és szabálytalanok, ki kell vizsgálni mindegyik esetet. A tábornok még hozzátette, hogy a hadbíróság most tárgyalja egy katonaorvos ügyét, aki szüzességi teszt elvégzésével gyanúsítanak.

A jogvédőket a tábornoki mentegetőzés nem nyugtatja meg. Szerintük mindez szemfényvesztés, és ha néhány végrehajtót meg is büntetnek, az igazi bűnösök, a parancsot kiadók megússzák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez