Kiverték a kongói szenátusi elnök fogait Párizsban

Kongó, Párizs- Kinshasaban a külügyminisztériumba kérették Franciaország nagykövetét azt követően, hogy vasárnap a Gare du Nord- on megtámadták a kongói szenátus elnökét.

 

 A 76 éves Leon Kengo “fogait kiverték, a földre lökték és rátapostak”- áll a hivatalos kongói közleményben. Ebben Kabila elnök fő ellenfelét vádolják az akció megszervezésével. Etienne Tshiskedi a második helyen végzett a november végi elnökválasztáson Kabila mögött.

 

Az ellenzék vezetője nem ismerte el vereségét, választási csalással vádolta meg Kabila elnököt és felszólította a fegyveres erőket, hogy neki engedelmeskedjenek! Sokan emiatt polgárháborútól tartanak a hatalmas területű országban, ahol soha nem vettek igazán búcsút a fegyverektől.
De miért támadták meg épp a szenátus elnökét? Mert Leon Kengo szintén indult a választásokon és ott a negyedik helyet szerezte meg. Kabila ellenfelei szerint ezért pénzt kapott az elnöktől, hiszen így megosztotta az ellenzéki erőket. Ha Kengo visszalépett volna, akkor Kabila veszíthetett volna, és a második helyen végzett ellenfél megszerezhette volna az első helyet. Ezért lett “fogatlan oroszlán ” a kongói politika 76 éves veteránja, Leon Kengo Párizsban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez