Véres mise Nigériában

Nigéria, Kano – Fegyveresek támadtak meg egy templomot Nigériában, hét embert lelőttek és tízet megsebesítettek. Az országban egyre feszültebb a helyzet és sokan attól tartanak, hogy vallási zavargások törnek ki, a keresztények és a muszlimok között. Észak-Nigéria egyes régióiban jelenleg szükségállapot van érvényben, katonák próbálják helyreállítani a rendet és a nyugalmat. (Kattintson a címre a teljes cikkhez !)

 

 A támadás az észak-nigériai Nasarawában volt, Gombe régióban. Johnson Jauro atya elmondta, hogy a fegyveresek akkor törtek be a templomba, amikor misét tartottak, a támadók válogatás nélkül kezdték lőni az embereket. A mostani támadás azután történt, hogy lejárt a Boko Haram háromnapos ultimátuma. A szélsőséges iszlamista szervezet három napot adott a keresztényeknek arra, hogy elhagyják Nigéria muszlimok lakta északi területeit. A Boko Haram azzal fenyegetőzött, hogy lemészárolják a keresztényeket, ha nem távoznak. Szakértők szerint az észak-nigériai szélsőséges iszlamista lázadó és terrorista csoportoknak az a céljuk, hogy vallási zavargásokat robbantsanak ki az országban. A templomtámadásról a helyi rendőrség nem nyilatkozott.

 Goodluck Jonathan elnök december 31-én rendelte el a szükségállapotot Észak-Nigéria egyes régióiban és a kameruni, csádi, illetve nigeri határterületeken, miután a Boko Haram terrorista szervezet több robbantásos merényletet is végrehajtott a karácsonyi ünnepek idején. A keresztény közösségek a kormányt hibáztatják a megszaporodott támadások miatt. Szerintük a kabinet nem tesz meg mindent a nyugalom helyreállítása érdekében és nem elég határozott a terroristákkal szemben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez