Nigéria újabb polgárháború küszöbén? (elemzés)

Nigéria, Budapest – “Jogunk van arra, hogy megvédjük magunkat bármi áron!”- közli a Nigériai Keresztények Egyesületének drámai hangú felhívása. Afrika legnépesebb országának katolikus és protestáns vezetői rendkívüli ülést tartottak, hogy választ találjanak a Boko Haram fenyegetésereire és gyilkosságaira.”Véget kell vetni ezeknek az őrült gyilkolási kampányoknak!”

 

 A Boko Haram nevű fanatikus muzulmán terrorista csoport karácsony óta követ el merényleteket a keresztény közösségek ellen abból a célból, hogy menekülésre késztesse őket a muzulmán többségű Északról. A Boko Haram az északi tartományokban be akarja vezetni a sariát. Csak csütörtök óta több mint harmincan haltak meg olyan terrorakciókban, melyekért a Boko Haram vállalta a felelősséget!

Goodluck Jonathan elnök több államban bevezette a rendkívüli állapotot, így Bornoban is. Ebben az államban van a Boko Haram fellegvára és itt van a legtöbb támogatója is.Bonyolítja a dolgot, hogy a vallási és etnikai szempontok összekeverednek. A Nigériai Keresztények Egyesülete /CAN/ vallási és etnikai tisztogatásról beszél. A Vöröskereszt képviselője már úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy az ibo törzs tagjai menekülnek Északról. A törzs nagy része keresztény, de vannak közöttük muzulmánok is. Ők sem érezhetik azonban biztonságban magukat, mert a Boko Haram az északi törzseket képviseli, vezetői csakis a haussza nyelvet használják. Ezen a nyelven közölték azt is, hogy három napot adnak a keresztényeknek arra, hogy elhagyják Északot. Egyidejűleg a muzulmánokat felszólították, hogy költözzenek Északra. Ez a folyamat is megkezdődött…A déli muzulmánok ugyanis megtorló akcióktól tartanak…
És mit tesz a központi kormány? A Boko Haram szerint a keresztény Goodluck Jonathan elnök és a hadsereg a keresztények oldalán áll, ezért a muzulmán szervezet ellenük is harcol.A Nigériai Keresztények Egyesülete /CAN/ úgy véli, hogy az államapparátus Északon a Boko Haramot támogatja. A CAN vezetője egyenesen bűnös passzivitással vádolta meg az északi államok kormányfőit és közölte:” ők is felelősek azért, hogy a keresztényeket gyilkolják államuk területén.” Majd borúlátóan hozzátette:”A mai helyzet kísértetiesen emlékeztet azokra a napokra, amelyek a polgárháború kezdetén jelezték a végzetes szembenállást Nigériában.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez