Ki győzi le a kábítószer-kartelleket Bissau-Guineában?

Bissau-Guinea, Bissau – Feszült a helyzet Bissue-Guineában, miután a sokak által nagyra becsült Sanha elnök súlyos betegségben elhunyt egy francia klinikán. Sokan attól félnek az apró nyugat-afrikai országban, hogy véres hatalmi harcok kezdődnek az elnöki székért. 

Az alkotmány értelmében 90 napon belül választásokat kell kiírni Bissau-Guineában. Az elnöki teendőket átmenetileg a nemzetgyűlési elnök, Raimundo Pereira látja el, aki a választásokig fogja irányítani az országot. Az ellenzéki pártok koalíciója viszont jelezte, hogy nem fogadják el Pereirát átmeneti elnöknek, mert szerintük nem alkalmas a poszt betöltésére és ezért tiltakozó megmozdulásokat fognak szervezni. Sanha elnök halála után egy közvetítő testületet is felállítottak, hogy párbeszédet kezdeményezzen a pártokkal és a hadsereggel az ország jövőjéről. A kormányt továbbra is Carlos Gomes Junior miniszterelnök irányítja. Az ENSZ és a nyugat-afrikai országokat tömörítő ECOWAS felszólította a bissau-guineai vezetést, hogy gondoskodjon a békés átmeneti időszakról. A szenegáli elnök, Abdoulaye Wade közben azt mondta, hatalmi harcoktól tart Bissau-Guineában és felajánlotta, hogy szívesen közvetít a szembenálló politikai frakciók között, amelyeket egyeztetésre invitált. Az Afrikai Unió eközben a burkina fasoi elnököt, Blaise Compaorét kérte fel közvetítőnek. Az Amerikai Egyesült Államok felszólította az állampolgárait, hogy kerüljék el az országot, mert fennáll a veszélye annak, hogy zavargások törnek ki.

Szakértők szerint Carlos Gomes Junior (képünkön) miniszterelnöknek van a legnagyobb esélye arra, hogy Sanha helyébe lépjen. A miniszterelnök számos figyelemre méltó intézkedést hajtott végre. Az ország legnagyobb donorjaival is jó kapcsolatokat ápol, ennek eredményeként Bissau Guinea jelentős külföldi támogatásokat és segélyeket kapott. Sikeres reformokat hajtott végre a hadseregen belül, amivel elnyerte Antonio Indjai tábornok támogatását is. Az IHS Global Insight egyik szakértője elmondta, hogy Bissau-Guineában a hadsereg kezében van az igazi hatalom, az egyenruhások mondják ki a végső szót politikai ügyekben. Ezért csak olyan személy kerülhet az elnöki székbe, akit a hadsereg elfogad. Az IHS Global szerint Gomes és Indjai tábornok szoros szövetségben áll egymással és hatalmukat is sikerült megszilárdítaniuk, miután megszabadultak legnagyobb riválisuktól, Bubo Na Tchuto admirálistól, aki a karácsonyi ünnepek idején puccsal szerette volna magához ragadni a hatalmat, de elbukott. Gomes miniszterelnök emellett jó kapcsolatokat tart fenn az USA-val és az EU-val. Gomes többször is kijelentette, hogy „keresztes háborút” indít, hogy megtisztítsa az országot a kábítószerkereskedőktől.

 Az amerikai és az európai titkosszolgálati jelentések viszont nem sok jót jósolnak az országnak. Bissau-Guinea ugyanis a tranzitország szerepét tölti be a nemzetközi kábítószer kereskedelemben. A Latin-Amerikából érkező szállítmányokat rendszerint a bissau-guineai kikötőkben pakolják át az Európába tartó hajókra. A titkosszolgálati jelentések szerint fennáll a veszélye annak, hogy Bissau-Guinea „narkó-állam” lesz, ha nem sikerül visszaszorítani a befolyásos helyi drogkartelleket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez