Német mérnök a nigériai emberrablók fogságában

Nigéria, Kanó – Ismeretlen fegyveresek elraboltak egy német mérnököt, Nigéria északi régiójában. Közben egy buszpályaudvart is célba vettek a terroristák Kanóban.

 

Edgar Raupach a Nigériai Danatata és Sawoe építési cégnél dolgozott. A német mérnököt Kanóban rabolták el, ahol szinte mindennaposak a robbantásos merényletek. A kanói rendőr-főkapitányság azt jelentette, hogy két fegyveres hurcolta el a németet. A német nagykövetség is jelezte, hogy tud történtekről, de részleteket nem közölt. Az emberrablók még nem jelentkeztek.

Közben Kanóban ismét robbantottak a terroristák, akik most egy buszpályaudvart támadtak meg. A terminálban főleg keresztények várakoztak. A rendőrség a robbantás után kiürítette a buszpályaudvart és a helyszínt lezárta. A szerencsének köszönhetően halálos áldozatokat nem követelt a robbantás. A rendőrség közben közölte, hogy január 20-a óta legalább 200 embert tartóztattak le, 80%-uk csádi állampolgár. A rendőrség gyanúja szerint a csádiak „zsoldosok”, akik a Boko Haram szolgálatában állnak. Az ENSZ korábban jelezte, éretsülései szerint a Boko Haram terrorista szervezetnek csádi tagjai is vannak, akik az al Kaida észak-afrikai szárnyától (AQIM) kaptak kiképzést.

Az International Crisis Group elemzőit és szakértőit viszont meglepte a hír. A biztonságpolitikával foglalkozó intézet szakemberei szerint kizárt, hogy a Boko Haramnak ilyen sok külföldi követője legyen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez