Katonai készültség mellett ünneplik Mubarak bukását Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – A katonai vezetés bejelentette, hogy tankokat és felfegyverzett egységeket vezényelnek ki országszerte a rend biztosítása érdekében.

 

Február 11-én lesz egy éve annak, hogy Hoszni Mubarak elnök lemondott és átadta a hatalmat az Egyiptomi Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának. Az évforduló alkalmából több szervezet is országos sztrájkkal készül, és várhatóan sokan kivonulnak az utcára, hogy megünnepeljék Mubarak bukását. A Legfelsőbb Katonai Tanács tagja, Sami Enen tábornok bejelentette, hogy a rend, a béke és a biztonság megőrzése érdekében tankokat és katonákat vezényelnek a nagyobb városokba és a kormányzati épületekhez. Emellett a biztonsági erők sűrűbben fognak járőrözni. Az országban továbbra is feszült a helyzet. Sokan úgy gondolják, hogy a hadsereg csak gátolja a valódi reformok bevezetését és arra törekszik, hogy megtartsa hatalmát és befolyását.

A február 11-re meghirdetett megmozdulás szervezői azt követelik a katonai vezetéstől, hogy adja át a hatalmat a civileknek. Egyes hírek szerint a szervezők arra szólították fel az embereket, hogy tanúsítsanak polgári engedetlenséget. Kamal al-Ganzouri miniszterelnök viszont nyugalomra és a közös célok eléréséhez szükséges egység megteremtésére szólította fel a lakosságot.

Az Al-Azhar egyetem és a kopt pátriárka elutasította a polgári engedetlenségre buzdító aktivisták felhívását. Az ilyesfajta magatartást ugyanis tiltja a vallásuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez