Szudán simán kijátszotta a fegyverembargót

Szudán, Kartúm – Az Amnesty International információi szerint Kína, Oroszország és Fehéroroszország továbbra is szállít fegyvereket Szudánnak. A három „szállító” ezzel hozzájárul az emberi jogok súlyos megsértéséhez Darfúrban. A szervezet szerint az ENSZ-nek közbe kell lépnie.

 

Brian Wood, a szervezet katonai szakértője szerint a három ország pontosan tudja, hogy a szudániak civileket gyilkolnak a tőlük beszerzett fegyverekkel, és azzal is tisztában van, hogy a kartúmi vezetés folyamatosan megsérti az emberi jogokat Darfúrban. A szakértő szerint a nemzetközi közösségnek határozottabban kellene fellépnie az ügyben, mert az ENSZ által korábban meghirdetett fegyverembargó hatástalan.

A szervezet információi szerint Kína lőszereket és kézifegyvereket adott el, a szállítmány a szudáni titkosszolgálatokhoz és az arab törzsekhez került. Szemtanúk elmondták, hogy 2011.december 1-jén a szudáni biztonsági erők emberei rajtaütést hajtottak végre a Zam Zam menekülttábor ellen. A fegyveresek kifosztották a menekülteket, egy emberrel végeztek és hatot megsebesítettek. A helyszínen talált töltényhüvelyekről bebizonyosodott, hogy kínai gyártmányúak. Gyártási időpontként 2006 és 2008 volt rajtuk feltüntetve. Az Amnesty szerint a fegyvereket és a lőszert az embargó elrendelése után szállították le a kínaiak.

2011-ben Kelet-Darfúrban a szudáni légierő Szuhoj vadászbombázókat és Mi-24-es helikoptereket vetett be többször a lázadók és a civilek ellen. A szudániak emellett átalakított Antonovokat is használtak, hogy nagyobb területeket tudjanak bombázni. Az Amnesty International információi szerint Szudán 2007 és 2009 között összesen 36 db új Mi-24-es harci helikoptert kapott Oroszországtól. Egy 2011 májusában készült szent-pétervári repülőtéri fényképpen jól látható, hogy Mi-24-es harci helikopterek várakoznak elszállításra, kivehető rajtuk a szudáni légierő jelzése. Szudán a szárazföldi erőit is fejlesztette. Belorussziától és Oroszországtól BTR-80A páncélozott járműveket és terepjárókra felszerelt légvédelmi ágyúkat is beszerzett, az eszközöket a 2011-es Kelet-Darfuri offenzívában vetették be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez