Dzsungelvécé a szociális lakótelepen – Limpopo tartomány csődbe ment

Dél-Afrika, Limpopo – „Olyan vezetőink vannak, akik nappal politikusok, éjjel üzletemberek!” Így jellemezte a helyzetet Dél-Afrika egyik legelmaradottabb tartományának szakszervezeti vezetője. Aki egyben azt is bejelentette, hogy megalakul a Corruption Watch figyelő szolgálat. Épp időben! A tartomány ugyanis 250 millió dollárral túllépte a költségvetését és fizetésképtelenné vált.

 

A felülvizsgálat botrányos esetek sorát tárta fel: az iskolák például több mint 3000 tanárral többet alkalmaztak, mint ahányan a költségvetésben szerepeltek. Ezek a tanárok jórészt a befolyásos politikusok rokonai voltak, és  nem értettek semmihez csak ahhoz, hogy felvegyék a fizetésüket. De találtak „holt lelkeket is”, kb. 300 tanár nem is létezett, de a nevükben valaki fizetést vett fel. Hasonló a helyzet az egészségügyben is.

 

A legnagyobb pénzeket a hatalomhoz közeli vállalkozók nyúlták le. Rengeteg olyan szerződés van, amely messze nagyobb összeg kifizetéséről szól, mint amennyibe a szolgáltatás került. Ráadásul a szolgáltatás színvonala pocsék. Az újonnan épült utakat már a második évben javítgatni kell, a vadonatúj házak összedőléssel fenyegetnek.
A szociális lakótelepekre elfelejtették bevezetni a vizet és az áramot, így a lakosság továbbra is az erdőbe jár vécére. Dél-Afrikában meglehetősen általános probléma a korrupció: a jelenlegi elnök, Jacob Zuma is csak épphogy el tudta kerülni azt, hogy ilyen ügyben bíróság elé kerüljön. „Utolértük Afrikát!”- állapította meg keserűen Limpopo tartomány kommunista partjának vezetője Dél -Afrika egyik legszegényebb zugában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez