Több pénz, több katona a szomáliai lázadók elleni harchoz

Amerikai Egyesült Államok, New York – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó missziójának megerősítését.

 

Az ENSZ BT határozata értemében az AMISOM misszió létszámát 12 000-ről 17,73-ra növelik A BT felhatalmazta az AMISOM missziót, hogy átfogó, a korábbakhoz képest erőteljesebb katonai akciókat indítson az al Shabab lázadók elleni harcban. A szomáliai faszén- exportot pedig betiltották, mert a kereskedelmet az al Shabab lázadók ellenőrizték, és komoly bevételekre tettek szert. Emellett az AMISOM éves támogatását is megemelte az ENSZ BT, 250-ről – 550 millió dollárra. A békefenntartók fizetését pedig az Európai Unió állja – mondta Mark Lyall Grant brit nagykövet.

Az AMISOM jelenleg Mogadishuban és környékén működik. A misszióban eddig ugandai és burundi katonák szolgáltak. A tervek szerint ezután azok a kenyai csapatok is a kötelékébe fognak tartozni, amelyek tavaly hatoltak be Szomália területére, hogy leszámoljanak a lázadókkal. Djiboutiból is érkezik erősítés. A misszió 2007 óta van jelen a térségben, de a főváros jelentős részét csak nemrég vonta ellenőrzése alá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez