Egy hónap alatt felszámolni húszévnyi káoszt? – szomáliai dilemmák

Nagy Britannia, London – A szomáliai átmeneti kormány miniszterelnöke azt mondta, hogy támogatja az iszlamista lázadók elleni légicsapások beindítását. A politikus szerint egy hónap alatt térdre lehetne kényszeríteni a lázadó milíciákat. Igaz, a polgárháború már több mint húsz éve tart.

 

Abdiweli Mohamed Ali miniszterelnök a Reutersnek adott interjújában elmondta, nem egyeztetett előre sem az amerikaiakkal sem a britekkel a légicsapásokról, úgyhogy saját kezdeményezésről van szó. Viszont minden egyes légicsapás előtt biztosra kell menniük, vagyis a civileket mindenképpen meg kell óvni az „eltévedt” bombáktól. A miniszterelnök becslése szerint egy hónap intenzív légiháborúval meg lehet törni az al Shabab lázadók ellenállását, mert az elmúlt hónapokban jelentősen meggyengültek, miután többfrontos háborúra kényszerültek.

A brit Guardian napilap információi szerint az EU, Nagy-Britanniával az élen valóban fontolóra vette, hogy átfogó légicsapást kezdeményez az al Shabab lázadók és az egyre nagyobb veszélyt jelentő kalózok központja és bázisai ellen Szomáliában. A brit miniszterelnök szóvivője nem erősítette meg ezt az értesülést, és azt mondta, hogy másfajta stratégiában gondolkodnak. A világ ma Szomáliára figyel. Londonban nemzetközi konferenciát tartanak a 20 éve polgárháborúba süllyedt ország sorsáról. Az ENSZ BT nemrég hagyta jóvá az AMISOM békefenntartó misszió létszámának és költségvetésének a növelését.

Szomáliában jelenleg többfrontos háború zajlik az al Kaidával szoros szövetségben ál al Shabab lázadók ellen. A kenyai csapatok Szomália déli régiójába vonultak be, ahol szépen lassan számolják fel a lázadók bázisait. Az etióp csapatok pedig az ország központi részén szorongatják a lázadókat, nemrég elfoglalták Baidoa települést, amely a fegyveresek második legfontosabb központja volt. A fővárosban az Afrikai Unió 12 ezer békefenntartója ügyel a rendre. A lázadók tavaly nyáron vonultak ki Mogadishuból. Azóta átváltottak a gerilla hadviselésre és főleg rajtaütéseket, illetve robbantásos támadásokat hajtanak végre. A HRW információ szerint a lázadók még gyereket is bevetnek a harcokban, akiket „ágyútöltelékeknek” használnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez