Véres szomáliai számháború

Szomália, Mogadishu – Komoly harcok robbantak ki a szomáliai lázadók és az etióp csapatok között. A harcok az ország dél-nyugati régiójában voltak, Yurkut település közelében. Helyi lakosok azt mondták, hogy az etióp katonák bevonulása óta még nem volt ilyen komoly összecsapás a térségben.

 

 Az al Shabab lázadók erőteljes támadást indítottak az etióp csapatok ellen. Ez meglepő, mert a korábbi hírek szerint a lázadók meggyengültek, ezért az utóbbi időben nem vállalkoztak nagyszabású akciókra. Mindkét fél elismerte, hogy véres harcokat vívtak egymással, de a halálos áldozatok számáról eltérően nyilatkoztak. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a lázadók és az etióp katonák három órán át küzdöttek, a csata után sok holttest hevert az utcákon. A település továbbra is az etióp katonák ellenőrzése alatt áll. A harcokban Yurkut egyes részei teljesen megsemmisültek. Sok civil elmenekült. Abdiasis Abu Musab, az al Shabab szóvivője azt mondta, hogy harcosaik 73 etiópot öltek meg és két túszt ejtettek. A halott katonák fegyvereit pedig magukkal vitték. A szóvivő azt mondta, hogy csupán öt társukat veszítették el a támadásokban. Abdifatah Mohamed Ibrahim Bay régió kormányzója a Reuters hírügynökségnek viszont azt nyilatkozta, hogy a lázadók 130 harcost veszítettek, míg az etiópok és az őket támogató szomáliai kormányerők minimális veszteségeket szenvedtek. A kormányzó elmondta, hogy a lázadók kétszer is megpróbálták elfoglalni Yurkut települést, sikertelenül.

 Etiópia tavaly novemberben küldött katonákat Szomáliába, hogy leszámoljanak az al Shabab lázadókkal, akik jelenleg három fronton harcolnak. Az etiópok azóta elfoglalták a stratégiai fontosságú Baidoát, amely korábban az átmeneti kormány székhelye volt. Nemrég Baladwaynét is bevették, a település a lázadók fellegvára volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez