Amerika támogatja a szomáliai missziót

Az Amerikai Egyesült Államok ígértet tett arra, hogy támogatja a békefenntartó missziót Szomáliában, valamint további kétezer ugandai békefenntartó katona Szomáliába való küldését. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Philip Crowley elmondta, hogy Washington több segítséget fog nyújtani az Afrikai Unió – az ENSZ által is támogatott – szomáliai békefenntartó missziójához (AMISOM), melynek feladata a szomáliai kormányt segíteni, hogy helyreállítsák a békét az országban.

„Az AMISOM mellett állunk, és ez így is marad” – mondta Crowley, majd hozzátette, hogy nagyon örülnek Uganda döntésének, miszerint még kétezer békefenntartót küldenek Szomáliába.

Az al-Kaidához kapcsolódó, az Uganda fővárosában, Kampalában történt két bombatámadásért felelős szervezet, az al-Shabab azt mondta, hogy bosszúból robbantottak, amiért az Afrikai Unió békefenntartói rengeteg civilt öltek meg.

„Ha megölitek az embereinket, mi is megöljük a ti embereiteket. Ha elpusztítjátok a házainkat, mi is elpusztítjuk a ti házaitokat. Ez a két bombatámadás semmi nem volt ahhoz képest, amit a katonáitok művelnek Mogadishuban” – közölte Ali Mohamud Rage, az al-Shabab szóvivője.

Uganda elsőként küldött békefenntartókat az AMISOM-hoz. Szomáliában jelenleg hatezer burundi és ugandai katona dolgozik.

Forrás: Africa News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez