A háború iskolája- gyerekkatonák Dél-Szudánban

Dél-Szudán, Dzsuba – Az ENSZ információi szerint Dél-Szudánban körülbelül 2000 gyermekkatona szolgál a hadseregben. A felfegyverzett gyermekek korábban különböző lázadó milíciák kötelékében harcoltak.

 

 Az ENSZ felszólította a dzsubai kormányt, hogy azonnal szerelje le a kiskorú katonákat. A világszervezet különleges megbízottja, Radhika Coomaraswamy azt mondta, ha a dél-szudáni kabinet nem engedelmeskedik a felszólításnak, szankciókkal kell számolnia. Ez bankszámlák zárolását, támogatások befagyasztását, utazási korlátozások elrendelését jelenti. Az ENSZ megbízott tudomása szerint a dél-szudániak körülbelül 3000 gyerekkatonát már leszereltek, de még mindig aggasztóan magas a számuk a hadseregben. Az ENSZ hivatalosan a 18 évnél fiatalabb fegyvereseket tekinti gyerekkatonáknak.

Pontos adat nincs, szakértők becslése szerint 100-150 ezer ember szolgálhat a dél-szudáni hadseregben. Többségük lázadó volt, mielőtt Dél-Szudán elnyerte függetlenségét. Dél-Szudánban egyébként a hadsereg jelenti az egyik legbiztosabb megélhetést. A lakosság 80%-a nem tud írni és olvasni. Iskolákból sincsen sok, ezért a többség nem tud szakmát tanulni. Az ENSZ a háborúskodás helyett leszerelné, és a békére tanítaná a gyerekkatonákat.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez