Puccs után támadásban a tuaregek Maliban

Mali, Bamako – A tuareg lázadók Észak-Maliban nyomulnak előre, miután a hadsereg több helyőrségből kivonult a puccs után. Olyannyira, hogy a helyiek nem is nagyon látnak kormánykatonákat a térségben. Állítólag a nagyobb településeken vonták össze őket.

 

A tuareg lázadók kihasználták a zűrzavart és több településre bevonultak. A hadsereg egyik tisztje Kidalban azt mondta, hogy a tuaregek elfoglaltak egy katonai bázist Anefisben, miután a kormányerők kivonultak onnan. Egyes hírek szerint a katonák Gaóba vonultak, ez az egyik legfontosabb város északon. Helyiek azt mondták, hogy a hadseregnek semmi nyoma és a lázadók egymás után veszik be a településeket. A tuareg felkelők január óta csak kisebb falvakat foglaltak el. A nagyobb településeket, mint pl. Kidal, Timbuktu és Gao, egyelőre nem merték megtámadni. A hadsereg valószínűleg ezen a három ponton vonta össze erőit. Kérdés, hogy mi lesz velük a puccs után.

Toure elnök áprilisban köszönt volna le az elnöki posztról. A zendülő katonák azt mondták, azért buktatták meg, mert tehetetlen volt a tuareg felkelők ellen. A hatalomátvételt alacsonyabb rangú tisztek és sorkatonák hajtották végre. A tábornokok távol maradtak a puccstól. A katonák bizottságot hoztak létre az ország irányítására. A testületben a hírek szerint 20 katona van. A junta vezetője Amadou Sanogo kapitány, akiről igazából nem lehet sokat tudni. Korábban az amerikai hadsereg tengerészgyalogságánál kapott kiképzést.

A katonai vezetés először az északi felkelés ügyét szeretné megoldani. Ezután a lakosság életkörülményeik javítására összepontosít. Sango kapitány azt mondta, hogy a bűnös politikusukat felelősségre fogják vonni, de ők maguk nem akarnak hatalmon maradni. A választások után a civileknek adják át a kormányzást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez