Egykori bajtársai, későbbi őrzői vigyáznak Mali megbuktatott elnökére

Mali, Bamako – Amadou Haya Sanogo, a puccsisták vezetője a TV-ben jelentette be, hogy Amadou Toumani Toure elnök jól van, de tartózkodási helyéről nem adott ki információt. Névtelensége kérő források szerint a megbuktatott államfő egy katonai bázison van

 

Songo kapitány előre megírt beszédet olvasott fel a TV-ben (a beszédíró ismeretlen), ebben mondta el, hogy Amadou Toumani Touré elnöknek nem esett bántódása, jól van. Egy neve elhallgatását kérő „piros sisakos” katona időközben azt mondta, hogy Touré államfőt a fővárosban, egy katonai támaszponton őrzik. A „piros sisakosok” az elnök védelmére kirendelt elitkatonák. Touré korábban maga is ebben az alakulatban szolgált. Diplomáciai források arról számoltak be, hogy az elnököt valószínűleg egy maroknyi lojális katona védi. Kérdés, hogy meddig.

A bamakói amerikai nagykövetség mindenesetre gyorsan és határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy Touré elnök náluk rejtőzködne. Közben nyilvánosságra hozták a puccs hivatalos veszteséglistáját. A hadsereg adatai szerint egy katona meghalt, 40-en pedig megsebesültek.

 

A katonai hatalomátvétel sokkolta a mali lakosságot, jóllehet az ország történetében korábban is volt már ilyesmire példa. Ráadásul nyilvánvaló volt, hogy az ország északi részében kirobbant tuareg felelés kormányzati kezelésével elégedetlen katonák előbb-utóbb lépni fognak. Jelenleg kijárási tilalom van érvényben, az összes határátkelőt lezárták. Az alkotmányt felfüggesztették, a kormányt pedig menesztették. Az elnöki palota előtt katonák állomásoznak, akik korábban kifosztották az épületet. A TV és a rádió székházát megszállták, az értékes berendezéseket elvitték. A főváros utcáin is fosztogattak a katonák, autókat törtek fel és üzleteket raboltak ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez