A katonák fosztogatnak, a vezetők osztogatnak Bamakóban a puccs után

Mali, Bamako – Hiány van élelmiszerből és üzemanyagból Mali fővárosában a puccs után. Helyiek elmondták, hogy az utcákon katonák randalíroznak. Közben a tuareg lázadók kihasználták a zűrzavart és akcióba lendültek Észak-Maliban. Touré elnökről továbbra sincs hír.

 

 34 óra leforgása alat az üzemanyag ára a duplájára emelkedett Maliban, ahol most 1 liter benzin 1,300 CFA-ba kerül. Egy helyi lakos a Reutersnek azt mondta, hogy az emberek félnek, mert a katonák, finoman szólva, nem tartják tiszteletben a magántulajdont, kocsikat törnek fel és üzleteket fosztanak ki. A benzinkutakból pedig az össze üzemanyagot kiszivattyúzták. A fővárosban hiány van kenyérből és üzemanyagból. A katonai junta vezetője, Amadou Sanogo kapitány felszólította a zendülő katonákat, hogy hagyjanak fel a fosztogatással. Mindhiába.

 A katonai hatalomátvétel komoly bírálatokat váltott ki külföldön. A környező államok elítélték a juntát és továbbra is Touré elnököt ismerik el az ország legitim vezetőjének. A Világbank és az Afrikai Fejlesztési Bank pedig bejelentette, hogy felfüggesztették a segélyek és hitelek folyósítását Malinak. Az amerikai Millenium Chane Corporation segélycsoport pedig szünetelteti tevékenységét az országban. Az Európai Unió is leállította fejlesztési programjait Maliban.

 Touré elnök hollétéről viszont továbbra sincs megbízható információ. Állítólag hűséges testőrgárdája vigyáz rá egy katonai bázison. Ezt Jean Ping, az Afrikai Unió főtitkára mondta, bár részletekkel nem szolgált. Az Unió a puccs miatt felfüggesztette Mali tagságát.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez