Kitiltották Franciaországból az Al Dzsazira egyiptomi származású televíziós prédikátorát

Franciaország, Párizs –   Juszef Al Karadavi sejket mindenki ismeri a muzulmán világban és persze sokan a francia muzulmánok közül is. A 80 éves egyiptomi vallási vezető mégsem vehet részt a franciaországi iszlám szervezetek konferenciáján.

 

 Erről maga Sárközy elnök döntött, nyilvánvalóan a toulouse- i merénylet miatt.”A sejk csakis elítélheti a francia döntést, már csak azért is, mert az ő fatwai mindig mérsékeltek voltak!”- nyilatkozta a döntés után a prédikátor titkára Dohaban. A sejk ugyanis Katarban él, már ötven éve, mert még a néhai Nasszer elnök kiutasította hazájából, Egyiptomból. Miért? Mert a Muzulmán Testvériség egyik hangadója volt. Katarban viszont otthonra talált, olyannyira, hogy diplomata útlevele van! Így még diplomáciai botrány is kerekedhet az ügyből…

 

De miért ismeri mindenki a muzulmán világban a sejket? Mert a Katarban működő Al Dzsazira televíziónak ő a hivatalos prédikátora! Ezenkívül népszerű műsora is van, amelynek címe : A saria és az élet. Ebben a legtöbbet a férfi – nő kapcsolattal foglalkozik, de szó esik a pénzről vagy az internetről is.
Maga a sejk nem épp példás magánéletéről ismert: gyakran váltogatja fiatal feleségeit! Legutóbb levélben üzente meg az egyiknek, hogy elválik tőle. Majd egy évre rá heves ostromba kezdett, hogy visszahódítsa….Ez emberi, de egy erkölcsprédikátor esetében kissé furcsa! A katari emír azonban behunyja fél szemét, mert a sejk kiváló közvetítő Egyiptom és Tunézia új iszlám vezetői felé…
De miért nem engedi be Sárközy elnök Franciaországba? Indoklás nincs, de a francia lapok felidézik a „ mérsékelt ” sejk néhány korábbi kijelentését: “Öljétek meg Kadhafit!”- mennydörögte már tavaly februárban. Kadhafit nehány hónap múlva brutálisan meggyilkolták…Most Szíria népét szólítja fel arra, hogy számoljon le Asszad elnökkel! A sejk gyűlöli a síitákat, őket tartja minden baj okozójának. Miután Irakban kivégezték Szaddám Husszeint, a sejk sietett őt mártírrá avatni. Indoklás: a szunnita vezető hős volt, akit síita ellenfelei tettek el láb alól.
Mohamed Merah, a toulouse- i lövöldöző az Al Dzsazira televíziónak küldte el videóját, amelyet a gyilkosságairól készített. Annak a televíziónak, amelynek a fő prédikátorát most kitiltották Franciaországból.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez