Fogy a pénz, fogy a benzin, fogy az idő Maliban

Mali, Bamako – A mali katonai vezetés elutasította a környező országok követelését, nem mond le a hatalomról. Viszont párbeszédet kezdeményez a különböző politikai pártokkal és civil szervezetekkel. Az ECOWAS gazdaság szankciókkal sújtotta az országot, amelynek északi vidékén a tuaregek és a radikális iszlamisták vették át a hatalmat.

 

 Az ENSZ BT is elítélte a katonai vezetést. Az Afrikai Unió, követve az ECOWAS példáját, szankciókat vezetett be Mali ellen. A környező országok azonban nem sietik el a gyorsan meghozott büntető intézkedések érvényesítését. Guinea, Mauritánia, Szenegál és Burkina Faso jelezte, hogy a határok lezárása folyamatban van, de még mindig szabad az átkelés. Elefántcsontpart „keményebb” volt, a szankciók kihirdetése után rögtön lezárta a határátkelőket és a Nyugat-Afrikai Központi Bank is felfüggesztette a pénzek folyósítását Malinak. Közben a katonai junta vezetője, Amadou Sanogo kapitány bejelentette, hogy április 5-én nemzetgyűlést tartanak, hogy megvitassák a hatalomátadás menetét. Részleteket viszont nem árult el

 A szankciók kihirdetése után hatalmas sorok álltak a benzinkutaknál és az üzletek előtt Maliban. Mindenki nehéz időkre számít. A Nemzeti Olajipari Termékek Irodája azt közölte, hogy 10 napra elegendő az üzemanyag tartalék. Mali a finomított kőolajtermékek jelentős részét Elefántcsontparton keresztül szerezte be, de nyugat-afrikai gazdasági nagyhatalom az elsők között léptette érvénybe a szankciókat a juntával szemben. A bankok előtt is hatalmas sorok álltak, mindenki a megtakarításait akarta kivenni. A kereskedelmi bankok ellen még nem léptek érvénybe a szankciók, de csak idő kérdése, hogy mikor fogy el a pénz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez