A keresztény kisebbség retteg és bujkál a lázadók által megszállt Észak-Maliban

Mali, Timbuktu – A France 24 közszolgálat televízió három beszámolót ismertet, mindegyik Mali északi részéről származik, ahol teljes a káosz. Legalábbis erről számolnak be az érintettek, akik a keresztény kisebbség tagjai és attól tartanak, hogy számukra nem lesz hely Észak-Maliban, ahol a lázadók muzulmán államot akarnak létrehozni.

 

Az első szemtanú arról számolt be, hogy a városok utcáin „szakállas iszlamista fegyveresek osztogatnak parancsokat arab nyelven”. Ezt a helyi lakosság nagy része nem érti. A fegyveresek viszont rabolni és fosztogatni kezdtek. Mindenekelőtt a kormányzati épületeket fosztják ki, de célpontot jelentenek a gazdagabb polgárok éppúgy, mint a keresztény intézmények.

 

A rablásból megszerzett áru egy részét azután a feketepiacon értékesítik az iszlamista fegyveresek. Akik hivatalos propagandájukban arról beszélnek, hogy a céljuk a lakosság védelme, de a valóságban ennek az ellenkezője történik. A megfélemlített lakosság nem tud kihez fordulni, hiszen az államhatalom megszűnt, az új rendszer uralt pedig nem ismeri senki.
A következő szemtanú kórházban volt, amikor a lázadók elfoglalták Gao városát. Minden beteget kirendeltek a folyosóra: arabul és tamazig nyelven szóltak hozzájuk. (A tamazig a tuaregek nyelve, melyet a városokban csak kevesen ismernek.) Hősünk, aki kormányhivatalnok volt, nem értett az egészből egy kukkot sem. Egy jóindulatú fegyveres erre franciául annyit mondott neki, hogy „fuss, amíg lehet!” Erre ahogy volt, hálóingben és papucsban kislisszolt a kórházból,még a gyógyszereit sem vitte magával! A Bamakó felé haladó buszon találkozott egy  barátjával, akinek korábban jól menő szórakozóhelye volt a belvárosban. Mindent szétvertek a szakállasok!- mesélte a póruljárt vállalkozó. Szerinte az iszlamista aktivisták első számú célpontjai a szórakozóhelyek, ahol alkoholt mérnek és ahol a hölgyek öltözete nem felel meg a vallási előírásoknak.
A harmadik szemtanú egy nemzetközi nem kormányzati szervezetnek dolgozik .Ő nem menekül, mert nincs neki nincs hova: „ A lázadók mindent feldúltak és mindent elloptak, ami csak mozdítható volt. Eltűntek a számítógépek, megsemmisültek az adatbázisok, melyek alapján a segélyeket osztogatták. Tizenöt év munkája ment tönkre” – kesereg. Családjával együtt bujkálni kényszerül, mert keresztény. A templomot meggyalázták és kifosztották, a pappal közölték, hogy takarodjon innen, mert ez muzulmán föld. A keresztények most rettegnek Észak- Maliban, melyet a lázadók Azawadnak neveznek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez