Szófák feltámadása, egy rapzenész kezdeményezése Maliban

Mali, Bamakó – Demokráciában akarunk élni éppúgy, mint minden más normális ország, nem pedig valamiféle furcsa rendszerben, amely elvág minket a külvilágtól!- nyilatkozta Mali legnépszerűbb rappere a France 24 televízió tudósítójának Bamakóban.
Ramzesz, aki büszkén viseli a nagy fáraó nevét, luxuskörülmények között él Mali fővárosában, egy olyan villában, ami körül minden zöld. Nagy ritkaság ez a sivatagi országban.
A népszerű rapper nem tagadja, hogy 2002- ben még a most lemondott elnököt támogatta: „President cikan- Az elnök azt üzente” (bambara nyelven) a választási kampány himnusza volt. De változnak az idők:2006- ban már ezzel a címmel adott ki lemezt Revolution – Forradalom.
Most pedig megalakította a Köztársaság szófái szervezetet. Állítólag már 2000- en vannak. Kik azok a szófák? A királyság harcosai voltak a középkorban Maliban, olyanok mint a szamurájok Japánban. Ők védték az országot a külső és a belső ellenség ellen. Ramzesz együttesének a neve is a múltra utal: Tata pound. A Tata a határvédelem volt a középkorban afféle gyepű, melyet a szófák védelmeztek. És a pound? Nos, ez az angol font, melyért a királyok eladták rabszolgának honfitársaikat …
Kiért dalol most Ramzesz a népszerű rapper? „Senkiért! Egyetlen politikusban sem bízunk! Csak a népben és a demokráciában! Célunk az, hogy harmóniában éljenek az emberek egész Maliban!”- fogalmazta meg filozófiáját Ramzesz, a rapper a France 24 televízió riporterének Bamakóban.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez