„Automatikus házasság”– családjogi tervek Ghánában

Ghána, Accra – Mindenkit megházasítanának a ghánai törvényhozók legújabb ötletükkel. Az automataikus házasságról van szó. Ez a majdnem sci-fi-be illő elképzelés, persze csak annyit jelent, hogy az együtt élő párok egy bizonyos idő eltelte után, akkor is házasnak számítanak, ha erről nincs papírjuk.

 

 Az együttélés szép dolog, de a házasság még szebb, ez is lehetne a jelmondata a ghánai törvénytervezetnek. A helyi képviselők véget vetnének a szabályozatlan együttélési formáknak, és mindenkit megházasítanának. Szerintük így lesznek tiszta és megnyugtató viszonyok a férfi-nő kapcsolatokban.

A javaslat két részből áll. Egyfelől rendezi az együttélés fogalmát; eszerint együtt élnek azok, akik a nagyközönség szerint férjként és feleségként viselkednek, pedig még nem azok. Másfelől kimondja, hogy akik öt évig együtt élnek, azok minden ceremónia és papírmunka nélkül házastársnak számítanak, ez pedig egyebek között vagyonközösséget jelent, ami egy válást semmiképpen nem tesz egyszerűvé. Nem meglepő ezek után, hogy a leginkább éppen a vagyonközösség miatt szidják sokan a tervezett automata házasságot. Mert a szerelem szép dolog, de azért Ghánában is a pénz az úr.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez