Egyiptom közvetítene a két Szudán viszályában

Dél-Szudán, Dzsuba – A dél-szudáni kormány tudomása szerint a szudáni hadsereg egy második frontot nyitott Felső Nílus régióban és légicsapásokat is végrehajtott Hegligben.

 

A dél-szudáni hadsereg azt jelentette, hogy a szudáni katonák támadásba lendültek Kuek település közelében, Felső Nílus régióban. A dél-szudániak visszaverték a támadást. Philip Aguer, a dél-szudáni hadsereg szóvivője azt is elmondta, hogy katonáik nem lépték át a határt Felső Nílusnál, de a Szudánban található Heglig régió továbbra is az ellenőrzésük alatt van. Közben a dél-szudáni információs miniszter, Barnaba Marial Benjamin a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a szudáni légierő Hegligben az olajlétesítményeket bombázta. A szudáni kormány nem nyilatkozott.

A harcok április 10-én robbantak ki Hegligben. A dél-szudáni hadsereg közlése szerint azóta 19 katonát veszítettek a harcokban, amelyekben állítólag 240 szudáni katona esett el. A szudáni hadsereg nem nyilatkozott az áldozatok számáról. A legsúlyosabb harcok Hegligben voltak. Az apró térség rendkívül fontos Szudánnak az ország olajtermelésének felét adó lelőhelyek miatt.

Egyiptom közvetítőnek jelentkezett a két ország között, hogy elkerüljék a háború kiszélesedését. A szudániak üdvözölték az egyiptomi ajánlatot, de jelezték, hogy addig nem tárgyalnak, amíg Dél-Szudán nem vonul ki Hegligből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez