Légihíd a Szudánban rekedt dél-szudániaknak

Szudán, Kartúm – A Nemzetközi Migrációs Szervezett (IOM) azt jelentette, hogy a dél-szudániakat többszöri halasztás után végül Kartúmból fogják elszállítani Dzsubába. A dél-szudániak információi szerint körülbelül 350 ezer déli honfitársuk maradt Szudánban, miután a déli országrész kikiáltotta függetlenségét.

 

A dél-szudániak egy része Kostiban várakozott hónapok óta, hogy hazaszállítsák őket, de a folyamat mindig elakadt. Kosti 300 km-re van a fővárostól és körülbelül 15 000 déli él a település közelében felállított nyomornegyedekben és elhagyatott épületekben. Az IOM az első körben 400 délit, főleg felnőtteket evakuált, akiket buszokkal szállítottak Kartúmba. Az IOM szudáni irodájának vezetője Jill Helke elmondta, hogy már vasárnap elkezdték volna az akciót, de adminisztrációs problémák léptek fel, a repülőgép személyzete pedig pihenőidőt kért. A Szudánban rekedt délieket Kartúmból Dzsubába fogják szállítani.

Az IOM és az ENSZ eddig is több ezer délinek segített hazajutni Szudánból, de mindenkit nem tudtak elszállítani. A dél-szudáni nagykövetség információi szerint 350 ezer déli tartózkodik még Szudánban, akik az április 8-i határidő után nem vették fel a szudáni állampolgárságot. A kartúmi vezetés május 20-ig adott határidőt a hazatérésre azoknak a délieknek, akik nem rendezték papírjaikat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez