Dél-Szudán légvédelmi rendszert telepítene

Dél-Szudán, Dzsuba – A dél-szudáni hadsereg modernizálni akarja haderejét és légvédelmi rakétarendszerek beszerzését tervezi, hogy védekezni tudjon a szudáni légierő támadásai ellen – mondta Philip Aguer, a dzsubai vezetés katonai szóvivője.

 

 A szudáni hadsereg sokkal jobban felszerelt és modernebb eszközökkel rendelkezik, mint a világ legfiatalabb államának hadserege. A szudáni légierő, a fölényt kihasználva többször is bombázott déli célpontokat az elmúlt hónapokban. A bombázásokról szóló híreket az északiak rendre cáfolták, független megfigyelők viszont rendre megerősítették. A dél-szudániak azzal indokolják a beszerzési szándékukat, hogy a stratégiai fontosságú létesítményeket (olajmezők és repülőterek) meg kell védeni a szudáni légierőtől. Philip Aguer dél-szudáni katonai szóvivő elmondta, hogy a rakétarendszerek beszerzése jelentősen növelné a hadsereg védelmi képességeit, de arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy mikor és kitől vennék meg a berendezéseket. Ez részben a piactól, vagyis az anyagi kondícióktól, részben pedig attól függ, hogy melyik ország lesz hajlandó légvédelmi rendszert eladni Dél-Szudánnak.

 A két Szudán között áprilisban robbant ki a „tíznapos háború”, miután a déli hadsereg bevonult Hegligebe, amelynek hovatartozása máig vitatott. Az ENSZ BT május 2-án két hetet adott a két ország vezetésének, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Egy hete az amerikaiak különleges szudáni főmegbízottja, Andrew Natsios azt mondta a Washington Postnak, hogy a béketárgyalások megkezdését csak úgy lehet elérni, ha a déli hadsereget ütőképes haditechnikával látják el, így csökkenteni lehet a két haderő közötti különbséget. Jonah Leff, a Small Arms Survey Sudan projekt koordinátora viszont úgy látja, a légvédelmi rendszer beszerzése önmagában nem elég, mert a déli katonák nem elég képzettek, nem tudnák hatékonyan használni a korszerű fegyvereket.

Dél-Szudánnak nincs komoly légiereje, csupán 10 darab orosz gyártmányú Mi-17-es szállító helikopterrel rendelkezik. Vadászgépeik viszont nincsenek. A szudáni légierő sokkal jobban áll. Jelenleg 23db míg 29-esel, 10 db kínai gyártmányú Chengdu F–7-esel, 29 db Szu–25-össel, 12db Míg 23-al és 11db Nanchang A-5-össel rendelkezik. Emellett számos szállító repülőgépük is van. Mi-8-as és Mi-24-es helikopterei is vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez