Háborús bűnösök szövetsége Kongó keleti régiójában

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongói hadsereg megölt 25 dezertőrt, akik a háborús bűnökkel vádolt Bosco Ntaganda tábornok oldalán harcoltak. Kongó keleti régiójában napok óta komoly harcok dúlnak, de Ntagandát és a hozzá hű fegyvereseket még nem sikerült megadásra kényszeríteni.

 

Az M23 mozgalom harcosai támadást indítottak Bungana település ellen Észak-Kivuban A kongói kormány szóvivője, Lambert Mende azt mondta, hogy a katonáknak sikerült visszaverniük a dezertőrök támadását. A harcokban 25 katonaszökevény meghalt, a kormányerők csak jelentéktelen veszteségeket szenvedtek – mondta a szóvivő. Az M23 mozgalom a ruandai FDLR lázadószervezettel közösen hajtotta végre a támadást, ez utóbbi csoport több mint 15 éve működik a régióban. A szóvivő elmondta, hogy nem tárgyalnak a dezertőrökkel és a ruandai lázadókkal, a cél az, hogy mielőbb elfogják őket. Lambert Mende úgy tudja, a két szervezet tagjai gyerekeket toboroznak és vetnek be a kormányerőkkel szemben.

Szakértők szerint komoly fordulópontot jelent, hogy az M23 szövetkezett az FDLR lázadókkal, ez ugyanis tovább súlyosbíthatja a krízist Kongó keleti régiójában. Az FDLR Sultani Makenga vezetésével az egyik legerősebb lázadó szervezet a térségben, komoly háborús tapasztalatokkal rendelkezik, és komoly tűzerővel bír. Nem véletlen, hogy a súlyos fenyegetés hatására a kongói kormány a ruandai vezetéssel közösen próbálja felvenni a harcot a lázadókkal. Egyelőre kicserélik az információkat, közös katonai akcióról viszont meg nem állapodtak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez