Mai Mai lázadók Kongóban-egy ütközet, két verzió

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Összecsapások robbantak ki a Mai Mai lázadók és a kongói hadsereg egységei között az ország keleti régiójában. A harcokban legalább 19-en meghaltak – jelentette a kongói kormány.

 

Kongói beszámolók szerint a Kakule Sikula Lafontaine által vezetett Mai Mai lázadószervezet megtámadta a kongói hadsereg egyik bázisát Lubero régióban, Észak-Kivuban. A halálos áldozatokról eltérő adatok kerültek nyilvánosságra. A kormányszóvivő szerint 11 kongói katona és nyolc lázadó halt meg. Kakule Sikula Lafontaine lázadóvezér a Retuersnek viszont azt mondta, hogy csupán egy harcosuk esett el az összecsapásokban, amelyekben 31 kongói vesztette életét. A felkelővezér a Reutersnek egyébként a harcokról is más mondott, mint a kongói szóvivő. Az ő verziója szerint a kongói hadsereg egységei indítottak ellenük támadást Kasikiben, de a rohamot sikerült megakasztaniuk, és a katonákat a luberói bázisukig kergették vissza.

A Mai Mai az egyik legrégebbi lázadó szervezet a térségben. Lafontaine tábornok a kongói polgárháború idején a PARECO fegyveres milícia vezetője volt. 2012 elején viszont szövetkezett Albert Kahasa ezredessel, akivel létrehozta az UPCP milíciát. Kahasa azok közé a magas rangú tisztek közé tartozik, akik dezertáltak a kongói hadseregből, miután a Kabila elnök elrendelte Bosco Ntaganda tábornok letartóztatását. A „kongói Terminátor” néven emlegetett tábornok ellen nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van, háborús bűnök elkövetése miatt. Kelet-Kongóban a krízis március végén robbant ki, és azóta folyamatosak az összecsapások a térségben.

Lambert Mende kormányszóvivő az állami TV-nek azt nyilatkozta, hogy a krízis kirobbanása óta legalább 200 dezertőr katonával végeztek a kormányerők és több mint 370-en Ntagandhához hű katona adta meg magát, közülük 25-en ruandaiak voltak. Az ENSZ és a Human Rights Watch nemrég azzal vádolta meg a ruandai vezetést, hogy titokban támogatja Ntaganda egységeit

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez