Új összecsapások, régi sérelmek Líbiában

Líbia, Tripoli – Harcok robbantak ki a zintani milicisták és az El-Mashasha törzs harcosai között. Az összecsapásokban két ember meghalt. A Líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács reményei és állítása szerint a mostani harcok nem fenyegetik a júliusra tervezett törvényhozási választások megrendezését.

A zintaniak és az El-Mashasha törzs között tavaly decemberben romlott meg a viszony. A mostani összecsapások azért robbantak ki, mert a hét elején lelőttek egy zintani harcost. A zintaniak az El-Mashasha törzset vádolták meg a gyilkossággal. Szemtanúk elmondták, hogy a zintaniak szovjet-gyártmányú rakétákkal lőtték az El-Mashasha törzs állásait. Omar Akiz, a közelben lévő Gharyan kórház képviselője elmondta, hogy a harcok idején két halottat és hat sebesültet szállítottak az intézménybe. A belügyminisztérium delegációt indított útnak a térségbe, hogy tagjai megpróbáljanak tűzszünetet kicsikarni a felek között. A delegációt Omar al-Khadrawi belügyminiszter helyettes vezeti. Khadrawi a Retuers hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a helyzet még mindig roppant feszült a két milícia között.

Zintan közelében a helyi harcosok lezárták az utakat, ellenőrzőpontokat állítottak fel és senkit sem engednek be a városba és annak környékére – jelentette a Reuters. Zintan az összecsapások helyszínétől 50 km-re található.

A líbiai felkelés idején a zintani milicisták komoly szerepet játszottak Kadhafi megbuktatásában. Sok emberük esett el a harcokban. Az El-Mashasha törzs viszont nem csatlakozott a felkeléshez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez