Nincs víz és villany Timbuktuban-vissza a középkorba

Mali, Timbuktu – Észak-Mali fővárosában, ahol az iszlamista Ansar Dine az úr, 24 órája nincs áram és vízszolgáltatás, mert az egyetlen erőműben elfogyott a fűtőanyag. Az Ansar Dine a Muzulmán Főtanácshoz fordult Bamakóban. Az meg is ígérte a támogatást, de jelezte, hogy a vigasztalan állapot még két hétig is eltarthat Timbuktuban.

 

 

Este mindenütt sötét van, nem működnek a hűtőgépek, amelyek létfontosságúak a nyári hőségben. Különösen kritikus a helyzet a kórházban, ahol nem tudják hűteni a gyógyszerkészletet.
“Testvéreink északon sötétben ülnek, mi mindent megteszünk, hogy segítsünk nekik!”- hangzik a Muzulmán Főtanács bamakói közleménye. Jelzik, hogy legalább két hétbe telik az, amíg összegyűjtik a pénzt, megveszik a gázolajat és elküldik Timbuktuba. Külön gond, hogy senki sem tudja garantálni : a gázolaj tényleg az erőműnek jut majd vagy pedig lecsap rá a fegyveres milícia.
Így Timbuktu nemcsak az iszlamizált közélet miatt tér vissza a középkorba, de az életkörülmények miatt is. Ráadásul az iszlamista milíciák könnyebben terrorizálhatják a lakosságot, hiszen a sötétben azt csinálnak, amit akarnak. Például kirabolhatják a világhírű könyvtárat. Az emberek pedig mindent eltűrnek, hiszen tudják: a jövőben az iszlamista fegyveresektől függ, hogy lesz- e egyáltalán áram és vízszolgáltatás Észak-Mali fővárosában, Timbuktuban?!…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez