Zimbabwe: 10 képviselő körülmetéltette magát az AIDS elleni küzdelem jegyében

Zimbabwe, Harare – A 10 perces kényes műtétet a parlament épületében berendezett ideiglenes rendelőben végezték el. Zimbabwe kb. 15 millió lakosából több mint 1 millió HIV fertőzött! A WHO szerint a körülmetélés kb. 60%- al csökkenti a fertőzés veszélyét.

 

 

Blessing Chebundo képviselő volt az első, aki körülmetéltette magát. Ő a Parlamenti Képviselők az AIDS ellen szervezet elnöke. Példáját több képviselő is követte, a parlament személyzetéből is csatlakoztak 13- an. A hararei parlament épülete előtt egy sátorban mozgó rendelő működik: itt bárki jelentkezhet a műtétre.
Zimbabwe egyik legsúlyosabb problémája az AIDS. A HIV fertőzötteknek ugyanis csak kb. a fele jut orvosi kezeléshez. A többiek ennek híján gyorsan meghalnak, de még előbb megfertőznek másokat. A parlamentben először egy miniszterelnök helyettes asszony szólította fel a férfiakat a körülmetélésre, akkor őt kinevették. Ám most változott a közhangulat és a képviselők immár jó példával akarnak elöl járni azzal, hogy körülmetéltetik magukat, hogy így küzdjenek a HIV fertőzés és az AIDS ellen Zimbabweben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez